Filet z kurczaka z dynią


garn

Składniki:

▶ 1 dynia (Hokkaido)- ok.700 g,

▶ 10 łodyżek tymianku,

▶ 4 plastry bekonu,

▶ 125 g migdałów bez skóry,

▶ 6-7 łyżek oliwy z oliwek,

▶ 1 i 1/2 pajdki chleba tostowego,

▶ 45 g miękkiego masła,

▶ gruba morska sól,pieprz,

▶ 4 filety z kurczaka,

▶ 100 ml soku z pomarańczy,

▶ 2 łyżki białego octu balsamicznego,

▶ 2 łyżeczki cukru,100 g roszponki.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dynię umyć,przepołowić, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie paseczki. Paski bekonu przepołowić na pół. Dynię, 6 łodyżek tymianku,50 g migdałów,3 łyżki oleju i troszkę morskiej  soli razem wymieszać.Bekon i  dynię wraz z dodatkami ułożyć na blasze, włożyć do piekarnika na ok.20 min. W międzyczasie pokruszyć chleb tostowy.Zmielić 75 g migdałów.Wszystko wymieszać z solą,pieprzem i miękkim masłem. Filety umyć i podsmażyć z obu stron. Posolić i popieprzyć. Masę tostową rozłożyć równo na filetach. Następnie położyć na dynię. Sok pomarańczowy i ocet wymieszać. Dodać sól, pieprz i cukier. Wymieszać. Dodać oliwę i znów wymieszać. Połączyć z roszponką. Dynię lekko ostudzić. Filet pokroić w plastry. Dynię i sałatę wymieszać z vinaigrette. Podawać z filetami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s