Holenderskie ciastka


forem-1

Składniki:

▶ 250 – 300 g mąki,

▶ 150 ml mleka,

▶ 150 g miękkiego masła,

▶ 1/3 łyżki suchych drożdży,

▶ skórka i sok z 1 cytryny,

▶ 1/2 łyżki cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z drożdżami. Powoli wlewamy chłodne mleko i dodajemy sok i skórkę z cytryny. Miękkie masło kroimy na 12 lub więcej części i po jednej stopniowo dodajemy do mąki za każdym razem wyrabiamy. Powinniśmy otrzymać, miękkie i elastyczne ciasto, które leciutko klei się do rąk. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 4 – 5 godzin. Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Odrywamy kawałek ciasta (resztę pozostawiamy w lodówce) i wałkujemy na „kiełbaskę”.  Kroimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy ciastka np. szklanką. Następnie na talerzyk sypiemy  cukier i w nim moczymy ciastka z obu stron. Ciastka kładziemy na blachę w odstępach 3 cm. Pieczemy ok. 25 min na złotobrązowy kolor.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s