Mini naleśniki w śmietanowej polewie


nal-b

 

Składniki:

▶ 2 szklanki mąki,

▶ 1 szklanka mleka,

▶ 1 szklanka kefiru,

▶ 4 jajka (  2 do naleśników+ 2 do nadzienia),

▶ 50 g cukru do naleśników,

▶ 100 g cukru do nadzienia,

▶ 50 g cukru do polewy,

▶ 1 łyżka oleju,

▶ 0,5 łyżki proszku do pieczenia,szczypta soli,

▶ 500 g twarogu,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 szklanka śmietany,

▶ 2 łyżki maku.

Przygotowanie:

Przygotowujemy naleśniki. Ten przepis na nie będzie trochę odbiegał od przepisów, które znamy. Przede wszystkim produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy stopniowo mleko i kefir. Znowu ubijamy, a następnie  ostrożnie i powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy olej i mieszamy. Następnie odstawiamy ciasto na ok 15 min. Po tym czasie naleśniki smażymy na suchej patelni (smarujemy patelnię tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika). Kiedy naleśniki są gotowe, przygotowujemy farsz. Twaróg wykładamy do miseczki i mieszamy go z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę, o wysokiej zawartości tłuszczu mieszamy z makiem i cukrem. Naleśniki przekrajmy na 4 części (4 trójkąty). Na brzeg każdego wyłożyć po łyżeczce nadzienia. Zwinąć. Włożyć naleśniki do natłuszczonej formy do zapiekania. Każdy osobno posmarować przygotowaną śmietaną. Na koniec polać naleśniki resztą śmietany. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C na ok.1,5 godziny. Podajemy gorące.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s