Murzynek z mascarpone


img_0046

Składniki:

▶ 25 dag masła lub margaryny,

▶ 1 szklanka cukru + 2-3 łyżki do kremu,

▶ 2 – 3 łyżki kakao,

▶ 1/2 szklanki wody,

▶ 2 szklanki mąki,

▶ 5 jajek,

▶ 2 łyżeczki proszku do pieczenia( niepełne),

▶ 1 opakowanie mascarpone,

▶ 3-4 łyżki śmietany,

▶ 3 łyżki twarogu,

▶ ok.3/4 musu jabłkowego,

▶ cynamon,

▶ sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

Zagotowujemy wodę,kakao,masło i cukier. Odlewamy z tego pół szklaneczki na polewę. (Ewentualnie można użyć gotowej polewy)Gdy przestygnie, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka. Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 30 min. Czekamy ,aż ostygnie, a następnie przekrawamy  na 2 placki. Na spodnim rozsmarowujemy mus jabłkowy i posypujemy cynamonem. Przygotowujemy krem z mascarpone, śmietany i twarożku. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy cukier i sok z cytryny. (Cukier do kremu dodajemy wg. uznania). Wykładamy krem na mus jabłkowy,przykrywamy drugim krążkiem i polewamy polewą. Do dekoracji możemy użyć np. migdałowych płatków.

IMG_0046

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s