Jesienne danie jednogarnkowe


roasted-chicken-842304_960_720

Składniki:

▶ 1 cebula,

▶ 350 g marchewki,

▶ 700 g ziemniaków,

▶ 500 g wieprzowiny np. łopatka,

▶ 3 -4 łyżki oleju,

▶ sól i pieprz,papryka,

▶ 4 łodyżki świeżego lub pół łyżki suchego majeranku,

▶ 2 -3 liście laurowe,

▶ 1 – 2 łyżki kminku,

▶ 400 ml bulionu warzywnego,

▶ 200 ml białego,wytrawnego wina,

▶ 1 duży por.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy.Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kartofle obieramy i kroimy na 1/2 cm grubości plastry. Mięso myjemy i kroimy w kostkę (1 cm). W garnku rozgrzewamy olej,podsmażamy na nim mięso. Doprawiamy solą,pieprzem i papryką. Dodajemy cebulę, marchew i ziemniaki i krótko dusimy. Następnie dodajemy liść laurowy, majeranek i kminek.Wlewamy bulion wymieszany z winem. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy ok.30 min. Por kroimy w niezbyt szerokie plasterki i dodajemy 10 min przed końcem gotowania.Doprawiamy znów do smaku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s