Kurze skrzydełka z sosem czosnkowym


 

skrzyd-ee

Składniki:

▶ 1 kg kurzych skrzydełek,

▶ 4 łyżki sosu sojowego,

▶ 1 łyżka miodu,imbir ( 2 cm kawałek zetrzeć na drobnej tarce),

▶ 3 ząbki czosnku startego na drobnej tarce,

▶ pieprz i sól,bazylia (może być suszona).

Przygotowanie:

Skrzydełka dzielimy. Przygotowujemy marynatę ze wszystkich podanych składników. Zalewamy nią skrzydełka i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie wykładamy je na natłuszczoną blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 -40 min (ciemno złoto-brązowy kolor). Podczas pieczenia podlewamy marynatą, jeżeli jej jest za mało to sokiem, który powstał podczas pieczenia. Podajemy z sosem czosnkowym.8możemy go przygotować sami. Bierzemy wtedy wszystko w równych proporcjach. Mieszamy majonez, śmietanę i dodajemy 1-2 ząbki czosnku. Można również dodać ulubione zioła).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s