Makowiec na kruchym cieście


img_0040

Składniki:

Ciasto:

▶ 4 szklanki mąki,

▶ 1 proszek do pieczenia,

▶ 1 kostka masła,

▶ 1 szklanka cukru,

▶ 4 – 5 łyżek kwaśnej śmietany,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 2 całe jajka,

▶ 1 żółtko.

Masa makowa:

▶ 500 g maku, ▶ bakalie wg uznania (orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa, cukier waniliowy, olejek rumowy lub po prostu odrobina rumu 80%), ▶ miód lub cukier do smaku,(cukier. ok 25 dag) ▶ można również użyć gotowej masy makowej,▶  kostka masła, ▶ 2 -3 szklanki mleka,▶ 2 jajka.

Kruszonka:

▶ 100 -150 g masła, ▶ 200 g mąki, ▶ 100 -150 g cukru, ▶ 1-2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i masło siekamy . Dodajemy żółtko, całe jajka, cukier waniliowy, cukier,śmietanę i wyrobić. Robimy z ciasta kulę i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki. Przygotowujemy masę makową. Mak płuczemy i dobrze odsączamy. Stawiamy garnek na małym ogniu i podgrzewamy ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Mak mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa o najdrobniejszych oczkach. Rozpuszczamy masło i miód, wrzucamy bakalie i dodajemy do maku. Wszystko mieszamy dokładnie. Podgrzewamy jeszcze raz wszystko ok. 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem (ja na jedno żółtko daje 3 łyżki cukru), ubijamy białka. Mieszamy wszystko z masą makową. Na końcu dodajemy rum. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C ,pieczemy na złotobrązowy kolor. Blachę natłuszczamy, rozwałkowujemy ciasto, wykładamy na blachę. Smarujemy równomiernie masą makową. Przygotowujemy kruszonkę. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.  Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie kruszymy  lub ścieramy na tarce na masę makową. Po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

IMG_0042

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s