Pieróg z serem


forem-1

Składniki:

▶ 200 g ulubionego, twardego,żółtego sera,

▶ 3 jajka,

▶ 300 g twarogu,

▶ 100 ml kefiru,

▶ 3 łyżki kaszy manny + 1 łyżka do formy,

▶ 1 pęczek koperku,

▶ 1-3 ząbki czosnku wg.uznania,

▶ sól i pieprz,

▶ 1 łyżka oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:

3 łyżki manny zalewamy kefirem i mieszamy. Odstawiamy na 10 min. W międzyczasie trzemy ser na tarce (największe oczka). Do sera dodajemy twaróg, jajka, posiekany koperek, starty na drobnej tarce czosnek . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mannę z kefirem. Okrągłą formę do pieczenia natłuszczamy lub  wyściełamy papierem. Pozostałą 1 łyżkę manny rozsypujemy w formie, wylewamy serową masę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok 25 min. Ciasto lekko się podniesie. Pieczemy na złotobrązowy kolor. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy jeszcze pieróg na 5 min. Posypujemy koperkiem, ale możemy też posypać np.natką pietruszki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s