Racuszki ze śliwkami


forem-1

Składniki:

▶ 4 jajka,

▶ 175 g mąki,

▶ 1/4 l mleka,szczypta soli,

▶ 125 g twarogu,

▶ 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,

▶ 2 – 3 łyżki cukru,

▶ olej do smażenia,

▶ cukier puder do posypania,

▶ śliwki

 

Przygotowanie:

Zółtka oddzielamy od białek.Mąkę z mlekiem,sól i żółtka razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min. W międzyczasie myjemy śliwki, dzielimy je na pół i wyjmujemy pestki. Twaróg, skórkę z cytryny i cukier mieszamy.Białka ubijamy na sztywno. Wszystko razem mieszamy, dodajemy śliwki. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy racuszki i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy też podawać ze śmietaną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s