Ziemniaczana rolada ze skwarkami


garn

Składniki:

▶ 300 g gotowanych ziemniaków,

▶ 250 -300 g mąki,

▶ 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

▶ 1 łyżka śmietany,

▶ 40 g masła,

▶ 2 jajka,

▶ 2 cebule,

▶ 200 g boczku,

▶ natka pietruszki,

▶ sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych otworach. Aby  ziemniaki można było lepiej zetrzeć, nie dogotowujemy ich a tarkę smarujemy lekko masłem. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną,dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy jajka ubite z solą, roztopione masło i śmietanę. Wyrabiamy ciasto nie za twarde.Odstawiamy na 30 min. Cebulę siekamy. Pokrojony drobno boczek stapiamy na patelni do momentu, aż powstaną skwarki. Na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulę na złoty kolor. Na końcu dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę kartoflaną rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm, nakładamy farsz z bekonu i cebuli i zwijamy w rulon. Brzeg rolady zlepiamy żółtkiem. Roladę kroimy na kawałki 5 -6 cm grubości. Wkładamy je do żaroodpornej,natłuszczonej formy i zapiekamy w temp. 200°C ok.30 -40 min, od czasu do czasu lekko podlewając mlekiem. Jeżeli nie chcemy zapiekać, możemy również podsmażyć z obu stron na patelni. Podajemy ze śmietaną i sałatą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s