Babka łaciata


pp

Składniki:

▶ 2 – 2,5 szklanki mąki,

▶ 35 dag cukru,

▶ 25 dag masła,

▶ 4 jajka,

▶ 1 śmietana (można zastąpić szklanką mleka),2 – 3 łyżki kakao,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Masło ucieramy do białości, dodajemy 25 dag cukru i znów ucieramy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka,cukier waniliowy,mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,śmietanę a na końcu ubitą pianę z białek. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)Natłuszczamy formę wraz z kominkiem. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną część wkładamy do formy i wyrównujemy, drugą część mieszamy z kakao i resztą cukru. Ciemną część wykładamy na jasną. Pieczemy w rozgrzanym do 180 – 190° C piekarniku ok. 30 min.(Sprawdzamy patyczkiem). Po wyłączeniu zostawiamy babkę z uchylonymi drzwiczkami w piekarniku ok.10 min. Posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s