Ciasteczka super smaczne


 

img_0066-2

W dzisiejszych czasach praktycznie jest trudno kupić dobre ciastka bez ogromnej ilości dodatków czy barwników. Dlatego polecam wypróbowany sposób na bardzo smaczne i łatwe do zrobienia ciasteczka.

Składniki/Zutaten:

▶ 250 g masła o temperaturze pokojowej/250 g Butter(Zimmertemperatur),

▶ 0,5 szklanki cukru pudru/0,5 Glas Zuckerpuder,

▶ 1/3 szklanki oleju/1/3 Glas Öl,

▶ 4 łyżki mąki ziemniaczanej/2EL Kartoffelmehl,

▶ 3 – 3,5 szklanki mąki/3 – 3,5 Gläser Mehl,

▶ 1 cukier waniliowy/1 Vanillenzucker,

Przygotowanie/Zubereitung:

Masło, cukier puder i olej ubijamy mikserem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy mikserem. Dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy znów mikserem. Dodajemy kolejną mieszamy, ale już łyżką. Dodajemy trzecią szklankę mąki i wyrabiamy wszystko na gładką masę. Dodajemy ostatnie pół szklanki mąki. Zagniatamy i dzielimy ciasto na 3 części. Z każdej części wałkujemy wałek i kroimy je na kawałki.

https://mojaksiegaprzepisow.files.wordpress.com/2016/04/img_0058.jpg?w=562

Lekko rozpłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok 15 min. na złoty kolor. Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i obsypujemy nim ciastka.

indeks

Butter, Puderzucker und Öl mit dem Mixer bis sie eine schön cremige Masse zusammen bilden. Kartoffelmehl hinzufügen und verrühren (Mixer). Dann ein Glas Mehl hinzufügen und mit Mixer wieder verrühren. Danach 2 Glas Mehl und mit einem Löffel verrühren. Dann wieder 3 Glas. Noch mal wiederholen und zum Schluß letzte 1/2 Glas Mehl. Den Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche teilen( 3 ).Aus der Masse entweder längliche Rollen formen und mit einem scharfen Messer Scheiben abschneiden. Jede Scheibe leicht flach drücken. Ein Backblech mit Backpapier belegen. Nebeneinander auf das Blech legen. Man kann natürlich auch ovale Kekse formen. Backofen auf 180°C und ca.15 Min backen. Mit Puderzucker und Vanillenzucker bestäuben und genießen.

 

indeksd

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s