Ciasto z jabłkami z blachy


forem-1

Składniki/Zutaten:

▶ 800 g mąki/800 g Mehl,

▶ 2 łyżeczki proszku do pieczenia/2TL Backpulver,

▶ 400 g masła/400g Butter,

▶ 250 g masła + 2 łyżki masła/250 g Butter + 2 EL Zucker,

▶ 4 jajka/4 Eier,

▶ szczypta soli/1 Prise Salz,

▶ 1,8 kg jabłek/1,8 kg Äpfel,

▶ 6 łyżek soku z cytryny/6EL Zitronensaft,

▶ 2 opak. budyniu waniliowego,2 Päck. Puddingpulver „Vanille-Geschmack”

▶ 50 g Cranberry suszone/getrocknete,

▶ 50 g wiśni/ 50 g Kirschen,

▶ 2 łyżki bułki tartej/2EL Paniermehl,

▶ 1/2 łyżeczki cynamonu/1/2 TL Zimt,

▶ 200 g cukru pudru/200 g Puderzucker,

▶ 500 ml soku jabłkowego/500 ml  Apfelsaft.

Przygotowanie/Zubereitung

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na małe kawałeczki, dodajemy do mąki. 125 g cukru, jajka i sól również dodajemy do mąki i zagniatamy. Przykrywamy  lub owijamy w folię i wkładamy na ok. 30 min do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy 4 łyżkami soku z cytryny. 125 g cukru stapiamy, dodajemy sok jabłkowy, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone jabłka i gotujemy ok.5 min. Budyń mieszamy z niedużą ilością wody, wylać do soku jabłkowego mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy owoce. I znów mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę i rozwałkowujemy. Jedną część układamy na natłuszczonej blasze.Nakłuwamy kilkakrotnie widelcem i posypujemy bułką tartą. Na wierzch układamy przygotowane jabłka,przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. 2 łyżki cukru mieszamy z cynamonem i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 200°C ok.40 min. Następnie mieszamy cukier puder z 2 łyżkami soku z cytryny i gładko rozcieramy. Dekorujemy nim ciasto (Cienkie paseczki)Odstawiamy na 1 godzinę do ostygnięcia. Wspaniale smakuje z ubitą śmietaną.


Mehl mit Backpulver mischen. Butter in Stücken,125 g Zucker,Eier und Salz zugeben,verkneten. Zugedeckt ca.30 min kühlen.Äpfel schälen,halbieren,entkernen,in Spalten schneiden. Mit 4 EL Zitrussaft beträufeln. 125 g Zucker schmelzen. Appfel Saft zugießen, loskochen. Apfälstücke zugeben und. ca 5 Min köcheln. Puddingpulver und wenig Wasser anrühren, in den Apfelsaft rühren und aufkochen. Früchte unterheben. Teig halbierwn. Beide Teighälfte in Größe der Fettpfane ausrollen. Ein Teighälfte in gefette Fettpfane legen. Teigboden mehrmals einstechen und mit Paniermehl bestreuen. Andere Teighälfte darauflegen. 2 EL Zucker und Zimt mischen und darüberstreuen. In heißen Backofen (200°C) ca. 40 Min. backen. Puderzucker und 2 EL Zitronensaft glatt rühren. Den Kuchen in Streifen mit dem Guss überziehen. Ca. 1 Stunde trocknen lassen. Dazu schmeckt geschlagene Sahne.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s