Cytrynowe ciasto


cytrynowe

Bardzo prosty przepis a smakuje super.

Składniki:

▶ 200 g masła,

▶ 2 cytryny,

▶ 150 g cukru,

▶ 1 proszek do pieczenia,

▶ 2 szklanki mąki,

▶ 4 jajka,

▶ 200 ml mleka.

Przygotowanie:

Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z cukrem i jakami. Dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ( ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany). Nie musimy dokładnie ucierać masła. Następnie ścieramy na drobnej tarce skórkę z cytryny a jej miąższ na grubej. Wszystko dodajemy do ciasta. Mieszamy i wlewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C) ok. 30 – 40 min. Po upieczeniu nie należy wyjmować ciasta, dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciasto możemy udekorować owocami lub posypać cukrem pudrem. Możemy również przełożyć ciasto dowolnym kremem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s