Kotlet schabowy a’la Pizza


img_0137

Składniki/Zutaten:

▶ 4 kotlety schabowe/4 Schweinekotelett,

▶ 3 – 4 plasterki żółtego sera/ 3 – 4 Scheiben Käse,

▶ ok. 8 plasterków pomidora/ ca. 8 Tomatenscheiben,

▶ ok. 8 plasterków cebuli/  ca. 8 Zwiebelscheiben,

▶ 1 jajko/1 Eier,

▶ 1 łyżka ostrej papryki/ 1EL Paprika(Rosenscharf),

▶ 1 łyżka soli/1 EL Salz,

▶ Bułka tarta/Paniermehl,

▶ olej/Öl

Przygotowanie/Zubereitung:

Kotlety schabowe, myjemy,osuszamy. Tłuczkiem rozbijamy z 2 stron, tak by były ok. 0,5 cm grubości. Sól mieszamy z papryką w proszku i nacieramy nią kotlety. W miseczce  lub na talerzu rozbijamy jajko z odrobiną wody. Panierujemy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Nie zdejmując z patelni, na każdy kotlet układamy po 2 plasterki cebuli i pomidora. Można posolić i popieprzyć. Na wierzch kładziemy po plasterku sera, przykrywamy pokrywką. Smażymy, na niezbyt dużym ogniu, aż do momentu kiedy ser się roztopi. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką.


Schweinekoteletts waschen und mit Küchenpapier trocken tupfen dann mit Salz, und Paprikapulver bestreuen. Ei + 1 – EL Wasser mit Hilfe einer Gabel in einem tiefen Teller verschlagen. Die Koteletts zunächst  in dem Ei und zuletzt in Semmelbröseln wenden. Die Semmelbrösel gut festdrücken. Öl in einer Pfanne erhitzen. Die Koteletts  bei mittlerer Hitze von jeder Seite braten. Zwiebel, Tomaten (mit Salz und Pfeffer würzen),und Käse der Reihe nach auf die Koteletts legen und dann ca. 5-10 Minuten gratinieren. Herausnehmen und mit Schnittlauch oder Petersilien bestreut sofort servieren.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s