Kotlet schabowy z buraczkami/Schweinschnitzelchen mit Roter Bete


garn

Składniki/Zutaten:

▶ 8 kotletów schabowych/ 8 Schweineschnittzel,

▶ 2 ząbki czosnku/ 2 Knoblauchzehen,

▶ 1 łyżeczka pieprzu/ 1TL Pfefferkörner,

▶ 1 łyżeczka ziela angielskiego/1 TL Pimentkörner,

▶ 1 i 1/2 łyżeczki kminku/1  1/2TL Kreutzkümmel,

▶ 1 czerwona papryczka chili/1 rote Chilischote,

▶ olej/Öl,

▶ ok. 6 łodyżek natki pietruszki/ 6  Stiele Petersilie,

▶ 16 małych  buraczków/16 kleine Rote Bete Knollen,

▶ sól i pieprz/Salz und Pfeffer,

▶ 2 – 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego/2 – 3 EL dunkle Balsamicocreme,

▶ 150 g koziego sera/150 g Ziegenfrischkäse,

▶ 4 arkusze papieru do pieczenia/4 Bögen Backpapier

Przygotowanie/Zubereitung:

Czosnek obieramy i dzielimy na pół. Pieprz, ziele angielskie i kminek rozcieramy grubo w moździerzu. Przyprawy i czosnek wkładamy na patelnie i podsmażamy bez tłuszczu. Wyjmujemy. Chili pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Mieszankę przypraw, chili,sól i 6 łyżek oleju mieszamy. Natkę siekamy i dodajemy do oleju z przyprawami.Buraczki obieramy i mieszamy z olejem. Następnie układamy po 4 buraki na każdy arkusz papieru do pieczenia. Skrapiamy olejem z przyprawami. Końce papieru chwytamy razem i zawiązujemy nitką. Paczuszkę przekładamy na natłuszczoną formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C  na ok 1 godzinę). Kotlet podsmażamy z każdej strony po 2 min. Solimy , pieprzymy i skrapiamy octem balsamicznym. Ser kroimy w kostkę. Buraczki wyjmujemy z papieru i posypujemy serem. Podajemy z kotletem schabowym. Posypujemy wszystko posiekaną natką pietruszki.


Knoblauch schälen, halbieren. Pfefferkörner, Piment und Kümmel in einen Mörser geben, grob zerstoßen Gewürze und Knoblauch in einer Pfanne ohne Fett rösten. Herausnehmen. Chilischote längs aufschneiden,entkernen und in Streifen schneiden. Gewürzmischung, Chili, Salz und 6 EL Öl mischen. Petersilienblätter,bis auf etwas, abzupfen,hacken und zu dem Würzöl geben. Rote Bete schälen und mit dem Würzöl mischen. Je 4 Rote Bete Knollen in die Mitte von einem Stück Pergamentpapier legen. Knollen mit übrigem Würzöl beträufeln. Papierseiten nach oben umschlagen, zubinden. Päckchen auf einer Fettpfanne im vorgeheizten Ofen bei 180°C ca. 1 Stunde backen. Schnitzel in 2 EL heißem Öl von jeder Seite 1 – 2 Min. braten. Würzen. Vom Herd nehmen. Schnitzel mit Balsamicocreme beträufeln. Käse würfeln. Rote Bete Päckchen herausnehmen, mit Käse bestreuen. Mit Schnitzel anrichten. Mit Petersilien garnieren.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s