Makaron z papryką i łososiem


garn

Składniki/Zutaten:

▶ 200 g makaronu typu wstążki/200 g  Bandnudel,

▶ 2 papryki/2 rote Paprika,

▶ 1 pęczek koperku/1 Bund Dill,

▶ 750 g filetów z dowolnej ryby/ 750 g z.B Seelachs oder Dorschfilet,

▶ pieprz/Pfeffer,

▶ 1 łyżka mąki/ 1 El Mehl,

▶ 2 łyżki oleju/2EL Öl,

▶ 10 g masła/10 g Butter,

▶ 25 g śmietany/25 g Schmand oder Saure Sahne,

▶ 100 ml bulionu z kostki/100 ml Gemüsebrühe,

▶ 1 łyżka soku z cytryny/1EL Zitronensaft.

 

Przygotowanie/Zubereitung:

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Koperek siekamy, niewielką ilość odkładamy na bok.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Rybę myjemy,osuszamy i kroimy na 2 cm kawałki. Solimy, pieprzymy otaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Na patelnie wrzucamy masło i paprykę. Dusimy, ale tak by nie była za miękka. Makaron odcedzamy, wkładamy na patelnię,dodajemy śmietanę, bulion i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku pieprzem,solą i sokiem z cytryny. Ostrożnie kładziemy rybę na makaron, posypujemy koperkiem.


Paprika halbieren,putzen, entkernen und in große Würfel schneiden. Dill abbrausen, einige Spitzen beiseite legen, den Rest hacken. Die Nudelnin reichlich Salzwasser bissfest kochen. Fisch abbrausen und in 2 cm große Würfel teilen. Fischstücke mit Salz und Pfeffer würzen, in Mehl wenden und in einer große Pfanne in heißem Öl rundum goldbraunen braten. Aus der Pfanne nehmen. Butter hineingeben und Paprikawürfel darin bissfest dünsten. Nudel abgießen, mit Sauresahne, Brühe und gehacktem Dill in die Pfanne geben. Mit Salz,Pfeffer, Zitronensaft abschmecken. Fisch vorsichtig unterheben. Nudel mit Dillspitzen garnieren und sofort servieren.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s