Romanesco w sosie kaparowym


img_0090

Składniki:

▶ 1 romanesco,

▶ ok.100 g masła,

▶ 1 – 2 łyżki mąki,

▶ 80 g kaparów,

▶ 250 – 300 ml bulionu,

▶ sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy (musi pozostać lekko twardawy). W międzyczasie przygotowujemy sos. Do garnuszka wrzucamy masło, roztapiamy i dodajemy mąkę. Szybko mieszamy, zagotowujemy(cały czas mieszając). Powstała zawiesina musi być gęsta. Dodajemy bulion stopniowo, tak aby sos nie był za rzadki. Dodajemy kapary, mieszamy a na końcu dodajemy sok z cytryny. Kalafior odcedzamy , przekładamy do salaterki i polewamy sosem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s