Torcik z budyniem i truskawkami


20.04-028

Składnik/Zutaten:

Biszkopt/Biskuitt:

▶ 5 jajek/5 Eier,

▶ 1 szklanka cukru/1 Glas Zucker,

▶ 1 cukier waniliowy/1 Vanillezucker,

▶ 3/4 opak.proszku do pieczenia/3/4 Pck Backpulver,

▶ 2 – 2,5 szklanki mąki pszennej/2 – 2,5 Glas Mehl

▶ 5 łyżek wody mineralnej/5 EL Mineralwasser

▶ 5 łyżek oleju/5 EL Öl


Do nasączenia /Für die Tränke

▶ 100 ml rumu/100 ml Rum,

▶ 250 ml kawy/250 ml Kaffee,

▶ 1 łyżka cukru/1 EL Zucker,

▶ sok z cytryny/Zitronensaft


Do kremu/Für die Creme

▶ 2 budynie śmietankowe lub waniliowe/2 Puddingpulver Sahne oder Vanillegeschmack,

▶ 750 ml mleka/750 ml ,,

▶ 2 – 3 łyżki cukru/2 -3 EL Zucker,


Wierzch tortu/Zum Bestreichen

▶ 2 kubeczki Creme fraiche/2 Becher Creme fraiche,

▶ cukier do smaku/Zucker nach Geschmack,

▶ sok z cytryny/Zitronensaft


Do ozdoby/Zum Bestreuen

▶ np. truskawki/z.B.Erdbeeren


Przygotowanie/Zubereitung

Biszkopt:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Znów ubijamy. Dodajemy  wodę. Mieszamy. Na końcu dodajemy olej. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekrajamy tort na dwie części. Dolną część nasączamy( wszystkie składniki do ponczu mieszamy razem). Na  nasączonym krążku rozsmarowujemy budyń.(przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu) Przykrywamy drugim krążkiem. Na wierzchu rozsmarowujemy krem (wszystkie składniki do kremu mieszamy razem). Ozdabiamy np. truskawkami.

 

indeks

Eier mit Zucker und Vanillezucker schaumig schlagen. Das Mehl mit Backpulver mischen und über die Eiermasse sieben. Alles zusammen unterrühren( mit dem Mixer) Dann Wasser und Öl hinzufügen und wieder unterrühren. Den Teig in die Springform füllen und backen(180°C). Anschließend auskühlen lassen.

Alle Zutaten für die Tränke mischen. Den Pudding mit Zucker und Milch nach Packunganleitung vorbereiten. Creme fraiche, Zucker und Zitronensaft zusammen mischen und langsam unterrühren.Nach dem Auskühlen 1 mal waagerecht durchschneiden. Den Biskuitboden mit der Tränke beträufeln. Puddingcreme auf den Boden streichen.Den zweiten Biskuitboden darauf legen. Die Torte mit  Creme fraiche rundherum einstreichen. Erdbeeren  auf dem Kuchen verteilen.

 

indeksd

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s