Zupa czosnkowa


garn

Składniki:

▶ 700 g żeberek,

▶ 500 g łopatki, biodrówki lub innego mięsa b/k,

▶ 130 g ryżu,

▶ 500 g ziemniaków,

▶ 1 główka czosnku,

▶ 140 g koncentratu pomidorowego,

▶ 1 pęczek natki pietruszki,

▶ sól i pieprz do smaku,

▶ 4 liście laurowe,

▶ 100 g cebuli.

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu i soli (ok 2 godzin). Przecedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na złoty kolor i mieszamy z koncentratem pomidorowym. Dusimy wszystko razem ok. 5 min. Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy ziemniaki, gotujemy ok 7 min. Po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Posypujemy dużą ilością natki i odstawiamy na godzinę. Przed podaniem możemy na talerz dodać po łyżce śmietany.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s