Sznycel z buraków


chphpknuuaajpds

Składniki:

▶ 2 buraki ok 500 g,

▶ sól,

▶ 1 jajko,

▶ 8 łyżek bułki tartej,

▶ 8 łyżek płatków migdałowych,

▶ mąka do panierowania,

▶ 100 g sera pleśniowego, najlepiej niebieskiego,

▶ 200 g śmietany,

▶ masło do smażenia.

Przygotowanie:

Buraki myjemy, i gotujemy w osolonej wodzie ok. 60 min (nie mogą być za miękkie). Odcedzamy,chłodzimy i obieramy. Następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm. Jajka rozkłócamy. Bułkę tartą mieszamy z płatkami migdałowymi. Plastry buraka solimy i pieprzymy z obu stron. Moczymy najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej i migdałach.Panierkę lekko dociskamy. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku. Buraczane sznycle smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 2 – 3 min z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem serowym.

IMG_0005

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s