Kotlety mielone z nadzieniem z ziemniaków


IMG_0006

Składniki:

Mięso: 1 kg mielonego mięsa, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 bułka najlepiej czerstwa, 1 łyżka bułki tartej, 1 jajko,sól,pieprz,natka pietruszki, bułka tarta do obtoczenia

Nadzienie: 300 – 400 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, 1 cebula,100 -150 g boczku wędzonego lub surowego, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Bułkę namaczamy w wodzie lub mleku. Do miski przekładamy mięso, dodajemy, jajko,namoczoną i odciśniętą bułkę,1 łyżkę bułki tartej, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobniony czosnek,posiekaną natkę pietruszki (możemy również użyć suszonej),sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do ugotowanych i utłuczonych ziemniaków dodajemy pokrojoną drobno i podsmażoną na maśle cebulę, pokrojony w kostkę i podsmażony boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety, robimy zagłębienie i nakładamy farsz( nie pełną łyżkę, można oczywiście wziąć mniej). Formujemy kotlety,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron. Posypujemy natką z pietruszki.

IMG_0008

Advertisements

2 myśli nt. „Kotlety mielone z nadzieniem z ziemniaków

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s