Kurczak pieczony z majerankiem i pieczarkami


IMG_0005

Składniki:

4 udka z kurczaka, sól,papryka ( mielona,ostra), majeranek,masło lub olej, 500 g pieczarek, 1 – 2 cebule,sól,pieprz,czosnek

Przygotowanie:

Udka myję i  osuszam. Przygotowuje mieszankę z soli, papryki i czosnku (ja użyłam czosnku mielonego). Nacieram tą mieszanką udka z kurczaka a następnie obsypuje obficie majerankiem. Odstawiam na ok. 1 godzinkę a w międzyczasie przygotowuje pieczarki. Obieram cebulę i kroję w kostkę. Pieczarki czyszczę i kroję w paseczki. Najpierw podsmażam cebulę na maśle a potem dodaję pieczarki i duszę do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem.Wszystko razem mieszam. Można dodać do pieczarek 1 – 2 plasterki żółtego sera, to zaostrza odrobinę ich smak. Udka przekładam na blachę, skrapiam olejem lub rozpuszczonym masłem. Zapiekam w piekarniku w 190 – 200°C.

IMG_0004

Reklamy

Jedna myśl nt. „Kurczak pieczony z majerankiem i pieczarkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s