Biszkopt z mascarpone i polewą czekoladową


IMG_0017

Prawie każdy z nas ma patent na swój własny biszkopt. Ja również. Jest lekki, smaczny i zawsze się udaje.

Składniki:

Ciasto:

▶ 4 jajka,szklanka cukru,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 i 1/2 szklanki mąki,

▶ pół paczki proszku do pieczenia,

▶ 5 łyżek wody,

▶ 5 łyżek oleju.

Krem:

▶ 3 – 4 opakowania mascarpone,▶ ok.150 g zagęszczonego mleka lub śmietany,cukier do smaku,sok z cytryny,

Polewa czekoladowa:

▶ 100g masła, ▶ 2 łyżki kakao,▶ 3 łyżki cukru,▶ 3 łyżki wody, ▶ 2 łyżki śmietany.

Do nasączenia tortu:

▶ 1/4 l coli, ▶ sok z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Dodajemy  mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Na końcu dodajemy wodę i olej i znowu mieszamy.Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy.Pieczemy biszkopt.Ok.30 min..W międzyczasie przygotowujemy krem.Mascarpone mieszamy  ze śmietaną.(Krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku.Ostudzony biszkopt przekrajamy  na pół. Nasączamy obie połówki biszkoptu colą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na dolnym krążku rozsmarowujemy krem, nakładamy drugi krążek. Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy masło,dodajemy,cukier, kakao i wodę. Wszystko mieszamy, aż do rozpuszczenia składników. Nie gotujemy ! Zostawiamy na parę minut, aby ostygła, dodajemy śmietanę, mieszamy i wylewamy polewę na biszkopt. Możemy udekorować owocami lub wiórkami kokosowymi.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s