Nadziewana papryka/Gefüllte Paprika


IMG_0027

Składniki:

▶ 2 czerwone i 2 żółte papryki,                    ▶  je 2 rote und gelbe Paprikas,

▶ 1 cebula                                                    ▶ 1 Zwiebel,

▶ 150g długoziarnistego ryżu,                      ▶ 150 g Langkornreis,

▶ sól,pieprz,                                                  ▶ Salz, Pfeffer,

▶ 1 łyżka oleju,                                              ▶ 1 EL Öl,

▶ 400 g mielonego mięsa,                             ▶ 400 g gemischtes Hackfleisch,

▶ 3 łyżki Ketchup                                           ▶ El Ketchup,

▶ 350 ml bulionu,                                           ▶ 350 ml Gemüsebrühe,

▶ 2 łyżki koncentratu pomidorowego,            ▶ 2 El Tomatenmark.

▶ 3 dymki,                                                      ▶ 3 Lauchzwiebel

Przygotowanie/Zubereitung:

Z papryk obcinamy 1/4 wierzchu i kroimy ją w drobną kostkę. Cebulę siekamy.Gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu.Dymką kroimy w krążki. Rozgrzewamy olej. Mięso podsmażamy na rumiano, dodajemy paprykę i cebulę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ketchup,150 ml bulionu,koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną dymkę dodajemy do reszty. Krótko zagotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy ryż. Mieszamy i tak przygotowaną masą wypełniamy papryki. Wstawiamy do formy lub wyższego garnka,dolewamy resztę bulionu (200 ml) i wkładamy do nagrzanego do 200°C i zostawiamy w nim na ok.20 min.


Von den Paprikas das obere Viertel abschneiden und würfeln. Zwiebel fein würfeln. Reis in kochendem Salzwasser nach Packungsanweisung garen. Lauchzwiebel in Ringe schneiden.Öl erhitzen. Hack krümelig braten. Paprika und Zwiebel zugeben. Mit Salz und Pfeffer würzen. Ketchup,150 ml Brühe,Tomatenmark und Lauchzwiebel zugeben. Aufkochen, kurz köcheln. Reis unter Hackmasse heben. Masse in die Paprikas füllen und in eine ofenfeste Form stellen,200 ml Brühe angießen. Herd – 200°C – ca.20 min garen.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s