Azja – patelnia różności/Asia Hackpfane


IMG_0029

Składniki:

▶ 3 marchewki,

▶ 2 dymki,

▶ 150g boczniaków,

▶ 1 puszka pędów bambusa w paseczkach,

▶ 2 łyżki oleju,

▶ 400 g mielonego mięsa,

▶ sól,pieprz,

▶ 400 ml bulionu,

▶ 6 – 8 łyżek sosu sojowego,

▶ 4 – 5 łyżeczek  mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, dymkę w cienkie, ukośne krążki a grzyby w grubszą kostkę. Bambus odsączyć z zalewy. Zalewę zachowujemy.Olej rozgrzewamy na patelni. Mięso podsmażamy na rumiano, solimy i pieprzymy. Zdejmujemy a na pozostały od smażenia  tłuszcz wkładamy warzywa,grzyby i bambus. Smażymy ok. 7 min. Bulion,zalewę z bambusa i sos sojowy mieszamy ze sobą i  wlewamy do mięsa. Gotujemy ok 4 min. Doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i wlewamy do mięsa. Zagotowujemy.Podajemy z ryżem.


Zutaten:

▶ 3 Möhren,

▶ 2 Lauchzwiebeln,

▶ 1 Dose Bambusschösselinge in Streifen,

▶ 2 El Öl,400 g Hack gemischt,

▶ Salz, Pfeffer,

▶ 400 ml Gemüsebrühe,

▶ 6 – 8 El  Sojasoße,

▶ 4 – 5 Tl Speisestąrke.

Zubereitung:

Möhren in feine Streifen schneiden. Lauchzwiebeln schräg in Ringe schneiden. Pilze grob hacken. Bambus abtropfen lassen, Saft dabei auffangen.. Öl in einer Pfanne erhitzen. Hack krümelig braten, mit Salz und Pfeffer würzen, herausnehmen. Gemüse,Pilze und Bambus im Bratfett ca. 7 Min. braten. Mit Brühe, Bambusflüssigkeit und Sojasoße ablöschen, Hack zugeben, 3 – 4 Min köcheln. Stärke mit wenig  Wasser verrühren. Hackpfanne damit binden. Mit Sojasoße und Pfeffer abschmecken. Dazu schmeckt Reis.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s