Herbaty z Chin


buddha-918073_960_720Wyznawcy buddyzmu Chan przemierzali kraj zajmując się kaligrafią, filozofią, sztuką walki i oczywiście pili herbatę.

Herbata , jedno z „siedmiu rzeczy potrzebnych na co dzień” wraz z drewnem 柴, ryżem 米, olejem 油, sosem sojowym i octem 醬 醋.

茶 起源 于 中国. 人们 日常生活 中 离不开 茶

(chá qĭ yuán yú zhōng guó. rén men rì cháng shēng huó zhōng lí bù kāi chá.)

Herbata pochodzi z Chin. W codziennym życiu ludzie nie potrafią obyć się bez herbaty. Najbardziej popularną herbatą w Chinach jest herbata Camellia 茶樹 / 茶树.Najważniejszymi składnikami tej herbaty są garbniki, olejki eteryczne i kofeina. Camellia sinesis – Camellia pochodzi od nazwiska botanika Kamela, natomiast sinesis znaczy po prostu chiński.

plantation-945400_960_720

Sztuka przyrządzania i picia herbaty pomaga ludziom w kontemplacyjnym nastroju zapomnieć o codziennym zgiełku i podzielić się z drugimi spokojem i równowagą duchową.

Herbata parzona jest na wiele sposobów:

Zaparzanie w filiżance:tea-557441_960_720Gaiwan – to filiżanka(kubek) z pokrywką

W Chinach w skład zastawu do zaparzania herbaty wchodzi gaiwan, czyli filiżanka,pokrywka i spodeczek. Pokrywkę traktuje się jako niebo,spodeczek jako ziemię,a czajniczek jako człowieka.Na początku filiżanki oblewa się wrzątkiem, wsypuje się liście herbaty, zalewa wodą i kiedy się zaparzy przelewa się przez sitko do dzbaneczka a następnie bezpośrednio do filiżanek.

Podstawą do zaparzenia smacznej herbaty jest woda. Najbardziej nadaje się do tego woda źródlana. Innymi ważnymi elementami przy zaparzaniu herbaty jest proporcja wody i liści herbaty,temperatura wody i czas jej zaparzania.

Bai Hao Yin Zhen, („srebrna igła”), Bai Mudan  („biała piwonia”),Mae Shaw(„brwi starca”)oraz Gong Mei – to rodzaje białej herbaty.Pierwsze dwa uznaje się za najlepsze gatunkowo.Wykonane są wyłącznie pąków i wyselekcjonowanych liści krzewu herbacianego.Herbata ta w Chinach była luksusem, który był tylko zarezerwowany dla cesarza.W tej chwili jest dostępna na całym świecie, choć w nieco droższej cenie.Biała herbata posiada delikatny,orzeźwiający smak,ale jednocześnie pełen aromatu kwiatów i miodu.Kolor żółto-brzoskwiniowy. Cesarze potrafili docenić smak wyrafinowanej elegancji i aromatu. Uważali,że oczyszcza umysł i obniża wewnętrzne ciepło, które,wg medycyny chińskiej są „przyczyną 100 chorób”

Biała herbata ma wiele właściwości leczniczych. Nie poddane obróbce termicznej zawierają witaminę C, PP, witaminy z grupy B, witaminę E, pierwiastki śladowe, aminokwasy i wiele innych substancji, które wzmacniają system odpornościowy,poprawiają krzepliwość krwi i wspomaga gojenie ran. Zapobiega również rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego,raka oraz próchnicy zębów.Eliminuje nadmiar tłuszczu trzewnego, dzięki czemu może być stosowana w profilaktyce miażdżycy tętnic. Często jest również reklamowana jako środek odchudzający. Oczyszcza krew,wątrobę, nerki, usuwa toksyny i odświeża krew.

Na 1 osobę potrzeba 3-5 g herbaty na 150 ml wody, herbatę można zaparzać kilkakrotnie.

Herbata zielona – pochodzi ona z prowincji Zheijang, której nazwa pochodzi od wsi znajdującej się w tej prowincji – Longijng (Dragon Well – Smocza Studnia). Opowiadano, że tam dzięki, wysokiej mineralizacji wody, załamujące się światło w deszczu dawało efekty optyczne, przypominającym mieszkańcom mityczne zwierzę.

gradient-313391_960_720

Do uroczystego zaparzania herbaty używa się maleńkiego, glinianego czajniczka o pojemności ok.150 ml. Nie tylko jest ozdobny, ale przyczynia się też do podniesienia smaku herbaty.

traditional-1167346_960_720

Jedną z najpopularniejszych herbat w Chinach jest Oolung. Jest ona na wpół fermentowana.Zwana jest również herbatą szmaragdową lub turkusową.Oprócz walorów smakowych i estetycznych, herbata ta zawiera właściwości zdrowotne.Zawiera duże ilości olejków eterycznych, garbników, ponad 400 substancji mineralnych, witaminy, C,D, E,K, witaminy z grupy B, wapń, fosfor,żelazo,jod, magnez,selen, mangan i inne. Herbata wzmacnia odporność organizmu i zapobiega powstawaniu guzów. Dzięki zawartości flawonoidów wspomaga metabolizm, wyklucza również martwe komórki.Redukuje zmarszczki i odmładza.Regularnie stosowana zmniejsza ciężar ciała.

Zaparzanie w czajniczku:

Zagotować wodę.Opłukać czajnik. Napełnić czajnik liśćmi herbaty, na 1/3 jego wysokości.Zalać i natychmiast wylać. Ponownie zalać wrzątkiem. Zaparzać nie dłużej niż 30 sek. Rozlać do filiżanek (Herbatę lać po ściankach filiżanki). Z jednego zaparzania można otrzymać 5 – 6 filiżanek dobrej herbaty.Każde powtórne zaparzanie pozostałej herbaty powinno być o parę sekund dłuższe (drugie 40 sek, trzecie 45 sek itd).

Zaparzanie w filiżance:

Do  połowy dużej filiżanki, (porcelanowej,szklanej lub glinianej) wsypać liście herbaty.Zalać je gorącą wodą, używając do tego sitka, w celu wypłukania. Kiedy filiżanka jest pełna a liście namoczone, należy je docisnąć łyżką do pełniejszej ekstrakcji.tea-1185825_960_720

Keemun – czarna herbata pochodzi oczywiście z Chin z prowincji Anhui. Smak herbaty lekki ma posmak wina, owoców i sosny. Nie jest mocną herbatą, za to posiada działanie pobudzające. Tak więc dość szybko możemy pozbyć się zmęczenia. Jak każda herbata wpływa dobrze na układ krążenia oraz układ pokarmowy.

Lapsang souchong – jest to czerwona herbata z południowych Chin. Posiada oryginalny smak i aromat ( herbata wędzona). Liście są wędzone nad ogniskiem z drzewa sosnowego lub cedrowego.Wg. chińskiego,herbacianego kanonu, herbata ta jest wysokiej jakości, o naparze koloru prawie bordowego i smaku cynamonu.

Puer – erh – ojczyzną tej herbaty są ogromne obszary Tybetu ( chińska prowincja Yunnan, Sichuan). Poddana jest ona podwójnemu procesowi fermentacji. Herbata jest bardziej gorzka od innych, dlatego w Europie dodaje się do niej aromaty, najczęściej cytrynowy. Tak jak przeważnie każda herbata posiada wiele witamin oraz mikroelementów.

22 herbaty o leczniczych właściwościach:

  1. Mian- Shao –                 zmniejsza senność,
  2. An – Sheng                    uspokaja nerwy,
  3. Ming – mu                      oczyszcza (rozjaśnia wzrok) oczy,
  4. Quing – tou                     rozjaśnia umysł,
  5. Jian – Sama                   energetyk,
  6. Xiao – shu                      chłodzi w czasie upałów,
  7. Jie – du                           zabija toksyny,
  8. Xiao – shi                        ułatwia trawienie,
  9. Xing – jiu                         orzeźwia,
  10. Qu – Fei                          wspomaga odchudzanie,
  11. Xia – qi                            ogranicza emisję gazów,
  12. Li – shui                           utrzymuje równowagę wody w organizmie,
  13. Tong – bian                      środek przeczyszczający,
  14. Zhi – li                              przeciwmalaryczny,
  15. Tan – Chi                          usuwa śluz,
  16. Qu – Feng                        leczy płuca,
  17. Chien – Chi                      wzmacnia zęby,
  18. Xin – Tong – Zhi                leczy choroby serca,
  19. Liao – Chi                         zmniejsza apetyt,
  20. Yi – Qi – Li                        wzmacnia energię,
  21. Yan – Nian – Yi – Shou     sprzyja długowieczności,
  22. Li – Li – Shui                     leczy dezyderię( czerwonkę).

Herbat Puer nigdy nie pije się na czczo ani w dużych ilościach,gdyż jest szkodliwe dla żołądka.

 

 

 

 

Reklamy

4 myśli nt. „Herbaty z Chin

    • Dziękuje:)Skąd czerpię wiedzę? Wiesz, ja jestem taki mól książkowy, do tego mam dziwny nawyk chomikowania, tak już mam od X- lat. Zbierałam wycinki, czytam dosyć sporo.Czasami udaje mi się coś przetłumaczyć.Potem próbuję coś tam „sklecić” i tak po troszku staram się wrzucać na blog. A co do profesjonalizmu, to daleko mi do niego, ale serdecznie dziękuje, takie słowa zachęcają do pracy. Pozdrawiam:)

      Polubione przez 1 osoba

  1. Interesująco napisane. Herbatę wędzoną kiedyś dostałam w prezencie. Nie byłam w stanie jej pić. Podobnie z Puer. Ale to nieważne, bo herbaty są świetnymi napojami 🙂

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s