Chili con carne


chili-con-carne-378952_960_720

Składniki:

▶ 1 duża cebula,

▶ 2 ząbki czosnku,

▶ 3 łyżki oleju,

▶ 375 g mięsa mielonego (wieprzowiny, wołowiny lub mieszanego),

▶ 2 cebulki ze szczypiorkiem,

▶ 1 Chili,

▶ 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

▶ 1 łyżeczka papryki w proszku,

▶ sól i pieprz, cayenne,

▶ tymianek,

▶ 100 ml bulionu z kostki,

▶ 1 puszka pomidorów,

▶ 1 – 2 puszki czerwonej fasolki.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy. Dodajemy mielone i podsmażamy na brązowo. Cebulkę ze szczypiorkiem i chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Wlewamy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Dolewamy bulion, pomidory z zalewą i odsączoną fasolę.Dokładnie mieszamy i na średnim ogniu gotujemy. Po ok. 20 min powinno być gotowe. Oczywiście od czasu do czasu mieszamy, gdyż potrawa ma tendencję do przyklejania się do dna naczynia. Doprawiamy ponownie do smaku.

Jeżeli ma pod ręką małą puszkę kukurydzy, bardzo chętnie dodaje do chili con carne.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s