Sos boloński


IMG_0005

Składniki:

▶ 20 g suszonych grzybów,

▶ 1 marchewka,

▶ 100 g boczku lub słoniny,

▶ 1 cebula,

▶ 2 łyżki oleju,

▶ 250 g mięsa mielonego,

▶ 250 ml czerwonego wina,

▶ 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

▶ sól, pieprz,

▶ majeranek,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie i  odsączamy.Grzyby i marchew drobno kroimy.Boczek, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej i wrzucamy boczek (musi być szklisty). Dodajemy cebulę, czosnek,marchew i grzyby. Dusimy do miękkości.Dodajemy mięso mielone. Mieszamy, dolewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką.Pozostawiamy wszystko na słabym ogniu i gotujemy ok.2 godzin. Zazwyczaj jest to krótszy czas.Po zakończeniu gotowania możemy posypać oregano.Od czasu do czasu mieszamy.Sos ten pasuje zarówno do spaghetti, jak i do innych makaronów.

Zutaten:

▶ 20 g getrocknete Pilze,

▶ 1 Möhre,

▶ 100 g durchwachsner Speck,

▶ 1 kleine Zwiebel,

▶ 1 Knoblauchzehe,

▶ 2 El Öl,

▶ 250 g gehacktes,

▶ 250 ml Rotwein,

▶ 2 El Tomatenmark,

▶ Salz und Pfeffer,

▶ Majoran,

▶ geriebene Muskatnuß

Zuberaitung:

Pilze in kaltem Wasser eimeichen, herausnehmen und gut abtropfen lassen. Möhre putzen und wachen.Pilze und Möhre fein hacken. Speck, Zwiebel und Knoblauchzehe würfeln.Das Öl erhitzen und die Speckwürfeln darin glasig braten.. Zwiebel, Knoblauch,Möhre und Pilze hinzufügen und das Tomatenmark unterrühren. Die Soße mit Salz ,Pfeffer, Majoran und Muskatnuß würzen,bei schwacher Hitze etwa 2 Stunden köcheln lassen. Vom Zeit zu Zeit umrühren.

Diese klassische Soße wird zu Spaghetti serviert, passt aber sehr gut zu Makkaroni,

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s