Czekoladowe ciasto z budyniem i galaretką


IMG_0004

Składniki:

▶ pół szklanki mleka,

▶ 50 g czekolady lub 1,5 2, 5 łyżki kakao,

▶ 3/4 szklanki cukru,

▶ 1 – 1,5 szklanki mąki

▶ 1/4 szklanki oleju,

▶ 200 g śmietany,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ łyżeczka proszku do pieczenia,

▶ niepełna łyżeczka sody,

▶ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,

▶ 200 g masła,

▶ 2 czerwone galaretki.

▶ 2 jajka,

▶ 200 – 300 g dowolnych owoców jagodowych

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy z kakao lub czekoladą. Odstawiamy na bok by przestygło. W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej, śmietanę i mleko z czekoladą. Miksujemy. Dodajemy mąkę (można dodać więcej kakao),proszek do pieczenia i sodę. Wszystko miksujemy i przelewamy do formy. Pieczemy w temp. 170°C ok 25 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

W międzyczasie przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, ale bierzemy troszkę mniej mleka. Kiedy ostygnie miksujemy z kostką masła. Następnie przygotowujemy galaretki z mniejszą ilością wody.

Kiedy ciasto jest ostudzone nakładamy masę budyniową, owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Advertisements

2 myśli nt. „Czekoladowe ciasto z budyniem i galaretką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s