Biszkopt z kremem serowo-budyniowym


IMG_0036

Składniki:

Ciasto:

▶ 5 jajek,

▶ 1 szkl. cukru,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 3/4 paczki proszku do pieczenia,

▶ 1 – 1,5 szkl. mąki,

▶ 8 łyżek wody,

▶ 8 łyżek oleju

Krem:

▶ 300 g białego sera,takiego z wiaderka(niezbyt rzadki),

▶ 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,

▶ 350 – 400 ml mleka,

▶ 100 g masła,

▶ dżem wiśniowy,

Do nasączenia biszkoptu:

▶ napar z kawy (2 łyżki kawy rozpuszczalnej na szklankę),

▶ 1 – 2 łyżki amaretto.

Do posypania:

▶ kakao

Przygotowanie:

A więc do roboty.(Tak wiem, od więc się zdania nie zaczyna:))Wbijamy do miski jaka i ubijamy ze szklanką cukru i cukru waniliowego. Kiedy są już ubite na pianę, dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Ponownie ubijamy, tak by nie było żadnych grudek. Na koniec wlewamy olej i wodę. Krótko ubijamy, a następnie mieszamy łyżką. Przygotowujemy 2 mniejsze formy (ja użyłam 23 x 28 cm). Natłuszczamy je. Ciasto równo dzielimy na 2 części i pieczemy.

W międzyczasie przygotowujemy napar z kawy zmieszany z amaretto. Odstawiamy na bok i przygotowujemy krem. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy ser.Dodajemy stopniowo ostudzony budyń i po trochę miękkiego masła. Ucieramy tak, by nie było żadnych grudek. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.

Upieczony i ostudzony biszkopt wyjmujemy z foremek.Obie połówki nasączamy kawą z amaretto. Na wierzchu jednego biszkoptu rozsmarowujemy dżem wiśniowy (dowolna ilość wg. uznania). Na nim rozsmarowujemy krem, przykrywamy drugim biszkoptem,i pokrywamy pozostałym kremem.Wierzch kremu obsypujemy grubo kakao.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s