Zupa fasolowa po meksykańsku


IMG_0008

Scan zdjęcia, żebyście wiedzieli jak mniej więcej to ma wyglądać.

Składniki:

▶ 2 cebule,

▶ po 1/2 papryki żółtej,czerwonej i zielonej,

▶ 1 por,

▶ 1 czerwone chili,

▶ 3 łyżki oliwy z oliwek,

▶ 250 g dowolnego mielonego mięsa,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ sól,pieprz,

▶ oregano,

▶ 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego,

▶ 500 ml bulionu z kostki,

▶ 1 puszka czerwonej fasoli,

▶ 2 łyżki posiekanej natki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w krążki.Paprykę kroimy na ćwiartki,usuwamy gniazda nasienne i białe ścianki. Kroimy w paseczki.Por czyścimy i kroimy w krążki.Chili, tak jak przy papryce usuwamy ziarenka i drobno kroimy.Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, dusimy a następnie dodajemy mielone. Smażymy do momentu kiedy jest dość mocno zarumienione. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i oregano.Koncentrat pomidorowy, paseczki papryki,por i chili wrzucamy na patelnie i dokładnie mieszamy.Wlewamy rozpuszczoną wcześniej kostkę rosołową i gotujemy ok. 15 min. Na końcu dodajemy fasolę, znów doprawiamy do smaku.Posypujemy natką pietruszki.


Zutaten:

▶ 2 Zwiebeln,

▶ je 1/2 gelbe,rote und grüne Paprika,

▶ 1 Stange Lauch,

▶ 1 rote Chilischote,

▶ 3 El Olivenöl

▶ 250 g gehacktes,

▶ Salz,Pfeffer,Oregano,

▶ 2 – 3 El Tomatenmarkt,

▶ 500 ml Brühe (Fleisch oder Gemüse),

▶ 1 Dose Kidney Bohnen,

2 El gehackte Petrsilie,

Zuberaitung:

Zwiebel abziehen und in Scheiben schneiden. Paprika vierteln, entkernen und die weißen Scheidewände und in Streifen schneiden. Lauch waschen und in Ringe schneiden. Chilischote entkernen und in kleine Stücke schneiden.Öl in einem Topf erhitzen, die Zwiebelscheiben darin andünsten,das Gehakte dazugeben und bei mittlerer Hitze anbraten, bis es gebräunt ist. Knoblauchzehe durch eine Knoblauchpresse drücken und über Gehackte geben. Mit Salz,Pfeffer,Oregano würzen. Tomatenmarkt, Paprikastreifen,Lauch und die Chilli dazugeben und umrühren. Brühe dazugießen und 15 Minuten leicht kochen lassen. Die Kidney Bohnen dazugebe und wieder abschmecken. Mit Petersilie bestreuen.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s