Nadziewane pomidory


IMG_0046

Składniki:

▶ 8 pomidorów,

▶ 1 chili,

▶ 1 szalotka,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 100 g pieczarek,

▶ 2 łyżki masła,

▶ 300 g ryżu,

▶ 200 ml wytrawnego wina,

▶ 800 ml bulionu,

▶ 1 łyżka oleju,

▶ 50 g startego parmezanu,

▶ sól,pieprz

Przygotowanie:

Chili drobno siekamy. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Pieczarki na cienkie plasterki. Na 1 łyżce masła podsmażamy pieczarki i wyjmujemy. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy szalotkę, czosnek i chili. Mieszamy i po chwili dodajemy ryż i dusimy wszystko razem. Kiedy ryż jest szklisty, dolewamy wino i dusimy dopóki całkowicie nie wyparuje. Następnie wlewamy bulion, tak aby ryż został przykryty, mieszamy,gotujemy i znów czekamy aż ciecz wyparuje. Risotto zostawiamy jeszcze na ogniu ok. 15 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pomidory myjemy i odcinamy wierzch. Wydrążamy środek i wykładamy na natłuszczoną formę. Pieczarki i parmezan wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić pomidory, położyć odciętą część pomidora,skropić olejem i zapiec ok.20 min

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s