Kotlety mielone z kurkami/Frikadelle mit Pfifferlinge


IMG_0033

Składniki:

▶ ok. 1 kg mięsa,

▶ 2 cebule,

▶ 1 jajko,

▶ sól, pieprz,

▶ 1 łyżeczka musztardy,

▶ 1 – 2 łyżki posiekanej pietruszki,

▶ olej,

▶ 750 g fasolki szparagowej,(świeżej lub mrożonej),

▶ 2 słoiczki kurek,

▶ 1 łyżka mąki,

▶ 100 g śmietany,

▶ 300 ml bulionu.

Przygotowanie:

Bułkę namaczamy w zimnej wodzie.Cebulę siekamy. Mięso, połowę cebuli, odciśniętą bułkę, jajko, musztardę,posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz zagniatamy na gładką masę. Formujemy kotlety. Powinno wyjść 6 -8 kotletów. Smażymy na rozgrzanym oleju.Gotujemy fasolę.Grzyby myjemy i podsmażamy na oleju,dodajemy resztę cebuli. Zaprawiamy mąką, krótko zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z bulionem,znowu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Fasolę odcedzamy,dodajemy sól i pieprz do smaku.Kotlety podajemy z fasolką i kurkami.


Zutaten:

▶ ca. 1 kg Hackfleisch,

▶ 2 Zwiebeln,

▶ 1 Ei,

▶ 1 TL Senf,

▶ Salz, Pfeffer,

▶ 1 – 2 EL  gehackte Petersilie,

▶ Öl,

▶ 2 Gläser Pfifferlinge,

▶ 1 EL Mehl,

▶ 100 g Schlagsahne,

▶ 300 ml Brühe,

▶ 750 g Bhonen

Zuberaitung:

Brötchen in kaltes Wasser einweichen. Zwiebeln würfeln. Fleisch, ausgedrücktes Brötchen, 1/2 Zwiebeln, Ei, Senf, Salz, Pfeffer und Petrsillie verkneten. Zu 6 -8 Frikadellen formen un braten. Bohnen garen. Pilze in Ol anbraten Rest Zwiebeln zugeben. Mit Mehl bestÄuben und anschwitzen. Sahne und Brühe einrühren, kurz köcheln. Salzen und pfeffern. Bohnen untermischen.Abschmecken. Alles anrichten.

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s