Sałatka kartoflana z czerwoną cebulą


IMG_0047

Składniki:

▶ 800 g ziemniaków,

▶ 1 czerwona cebula,

▶ 4 łodyżki świeżego tymianku,

▶ 100 ml bulionu z kostki (warzywny lub mięsny),

▶ 1 łyżeczka musztardy,

▶ 2 – 3 łyżki octu winnego,

▶ szczypta cukru,

▶ sól,pieprz

▶ 80 g rukoli,

▶ 3 łyżki oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy ze skórką. Odparowujemy i obieramy.Kroimy w plastry o grubości 1 cm.Cebulę kroimy w cienkie krążki. Tymianek grubo siekamy. Do dobrze ciepłego bulionu dodajemy musztardę i ocet. Razem wszystko mieszamy.Dodajemy tymianek,krążki cebuli i doprawiamy solą,pieprzem i cukrem. Gotowym dressingiem zalewamy stopniowo ziemniaki i odstawiamy na 15 min. Rukolę myjemy i pozbawiamy łodyżek. Sałatkę skrapiamy olejem, dodajemy rukolę i wszystko razem delikatnie mieszamy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s