Makaron z bakłażanami


IMG_0049

Składniki:

▶ 400 g makaronu np.rurki,

▶ 8 pomidorów,

▶ 1 cebula,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 1 bakłażan,

▶ 3 łyżki oliwy z oliwek,

▶ 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

▶ 1 marchew,

▶ 100 ml czerwonego wina,

▶ 50 g bułki tartej,

▶ 50 g startego parmezanu

▶ sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Kiedy jest gotowy odcedzamy. W międzyczasie pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Bakłażan i marchew myjemy i kroimy również w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy cebulę, czosnek, bakłażan i marchew.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Makaron łączymy z sosem i doprawiamy znów do smaku.Posypujemy bułką tartą i parmezanem. Wszystko mieszamy i skrapiamy resztą oleju. Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy makaron na ok 10 min.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s