Babcine ciasto z jabłkami lub z dżemem wiśniowym


IMG_0002

Składniki:

▶ 750 g mąki,

▶ 1 – 1 1/2 szklanki cukru

▶ 1 kostka masła,

▶ 1,5 kubeczka śmietany,

▶ 1 proszek do pieczenia,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 1 jajko,

▶ szczypta soli

▶ bułka tarta

Na wierzch ciasta:

▶ 700 g musu jabłkowego,

▶ 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

▶ cynamon,

▶ 1 słoiczek dżemu wiśniowego

IMG_0004

Przygotowanie:

Wsypujemy mąkę do miski i dodajemy miękkie pokrojone na małe kawałeczki masło,cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jako. Wszystko razem siekamy. Na końcu dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na ok. 30 min do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mus jabłkowy wlewamy do garnka, zagotowujemy i wsypujemy budyń. Znów zagotowujemy, mieszając cały czas. Pozwólmy by chwilę się pogotował . Odstawiamy na bok. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na 2 części. Z każdej części bierzemy i odkładamy trochę ciasta, by na wierzchu ciasta ułożyć potem niewielkie „łatki”. Obie połówki ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do dwóch natłuszczonych foremek. Następnie oba ciasta obsypujemy bułką tartą. Na wierzch pierwszego wlewamy mus jabłkowy i posypujemy cynamonem, na drugi kładziemy dżem wiśniowy. Przykrywamy oba ciasta „łatkami” i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180° – 190° C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s