Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym.


IMG_0050

 

Składniki:

▶ 500 g piersi z kurczaka,

▶ 1 pajdka chleba tostowego,

▶ 1 jajko,

▶ sól, pieprz,

▶ 400 g bulionu,

Do sosu:

▶ 2 – 3 marchewki,

▶ 1 por,

▶ 1 cebula,

▶ 1 – 2 ząbki czosnku,

▶ ok. 400 g pomidorów ( mogą być z puszki),

▶ 1 liść laurowy,

▶ 1 pomarańcza,

▶ szczypta szafranu,

▶ sól, pieprz,

▶ posiekana pietruszka,

▶ 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Chleb kroimy w kostkę i namaczamy w wodzie lub mleku. Pierś z kurczaka kroimy i mielimy. Dodajemy jajko, chleb, sól i pieprz. Formujemy niewielkie klopsiki i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy.Marchew obieramy i kroimy na cienkie paski. Por w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę z czosnkiem a następnie por i marchewkę Krótko podsmażamy.Dodajemy liść laurowy, pomidory i gotujemy ok 10 – 15 min na niewielkim ogniu.Pomarańczę  obieramy, dzielimy na cząstki i wraz z szafranem  i posiekaną natką dodajemy do sosu.. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Bulion zagotowujemy, wkładamy klopsiki i zostawiamy na małym ogniu na ok. 5 min. Następnie dodajemy je do sosu pomidorowego i danie gotowe.


Zutaten:

▶ 500 Hänchenbrustfilet,

▶ 1 Scheibe Toastbrot,

▶ 1 Ei,

▶ Salz, Pfeffer,

▶ 400 g Fleischbrühe,

Für die Soße:

▶ 2 – 3 Möhren,

▶ 1 Lauch,

▶ 1 Zwiebel,

▶ 1 – 2 Knoblauchzehe,

▶ 2 EL Öl,

▶ 400 g Tomaten(Dose),

▶ 1 Lorbeerblatt,

▶ 1 Orange,

▶ 1 Prise Safranpulver,

▶ gehackte Petersilie,

▶ Salz, Pfeffer

Das Toastbrot würfeln und in der Milch oder Wasser einweichen. Das Hänchenbrustfilet grob würfeln und durch die Fleischwolfs drehen. Das Hänchenhack in eine Schüssel geben und mit Ei, dem ausgedrückten Toastbrot,Salz und Pfeffer vermengen. Aus dem Fleisch Bällchen formen und kühl stellen. Für die Soße, die Möhren schällen und in dünne Stifte schneiden. Den Lauch waschen und in Streifen schneiden. Die Zwiebel und Knoblauch fein würfeln. In einem Topf das Öl erhitzen und die Zwiebel und Knoblauch anschwitzen. Dann die Tomaten  und das Lorbeeblatt zufügen und alles 10 – 15 Minuten bei geringer Hitze köcheln lassen. Die Orange in Segmente teilen und mit Safran und der Petersilie unter die Soße rühren. Die Tomatensoße mit Salz und Pfeffer abschmecken. Die Brühe aufkochen, die Klößchen einlegen und bei reduzierte Hitze köcheln lassen in etwa 5 Min gar ziehen lassen. Die Klöße zur Tomatensoße geben.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s