Czekoladowy tort/Schokoladentorte


20160603_193739

Składniki:

▶ 150 g masła,

▶ 150 g cukru,

▶ szczypta soli,

▶ 3 jajka,

▶ 250 g mąki,

▶ 1 proszek do pieczenia,

▶ 3 – 4 łyżki kakao,

▶ 70 ml mleka,

▶ 250 g nutelli lub kremu orzechowego,

▶ 100 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Masło rozcieramy na gładką masę. Dodajemy cukier i rozcieramy dalej. Następnie dodajemy sól i stopniowo jajka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy mąką i proszek do pieczenia.Kakao mieszamy z mlekiem i dodajemy do ciasta. Pieczemy w temp 180°C ok 35 – 45 min.Nutellę mieszamy z masłem. Ostygnięte ciasto przekrawamy na pół i smarujemy kremem. 2 łyżki kremu odkładamy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch smarujemy cienko pozostałym kremem i posypujemy kakao. Odstawiamy do na godzinę do lodówki.


Zutaten:

Für Teig:

▶ 150 g Butter,

▶ 150 g Zucker,

▶ 1 Prise Salz,

▶ 3 Eier,

▶ 250 g Mehl,

▶ 1 Päckchen Backpulver,

▶ 3 – 4 EL Kakao,

▶ 70 ml Milch,

Für die Füllung:

▶ 250 g Nutella oderNuss-Nugat-Creme,

▶ 100 g weiche Butter.

Zuberaitung:

Teig:

Butter mit einem Handrührgerät geschmeidig rühren. Zucker zugeben und weiter zu einer glatten Masse verrühren. Salz und Eier nach und nach unterrühren.Mehl und Backpulver mischen und  unterrühren. Den Teig in eine gefette Springform geben  und bei 180°C 35 – 45 Min. backen.

Füllung:

Nutella mit Butter verrühren. Abgekühlten Tortenboden einmal quwe halbieren. Creme,bis auf 2 EL, auf dem unteren Boden verteilen.Den zweiten Boden daraufsetzen, mit der restliche Creme dünn bestreichen und mit Kakao bestäuben. 1 Stunde kühl stellen.

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s