Domowy majonez


120304025019-120328131507-p-O-majonez

Przygotowany w domu majonez jest na pewno o wiele lepszy niż te, które kupujemy w sklepie. Wadą jest tylko to, że tak wykonany majonez będzie zawierał więcej tłuszczu a przy wysokiej temperaturze po prostu olej się oddziela od innych składników. Plusem jest to, że  brak konserwantów.

Do przygotowania majonezu potrzebujemy jajek. Jajka staramy się kupować świeże, oczywiście nie ze sklepu, najlepiej od jakiejś babinki na rynku.

Przepis 1:

Będziemy potrzebowali 2 żółtka o temperaturze pokojowej, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę octu 10%,1 łyżeczka cukru, szczypta soli i 300 ml oleju.

Jakiego oleju użyć? Może to być rafinowany olej roślinny lub słonecznikowy zmieszany z oliwą z oliwek w proporcjach 1:1.

Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ubijamy trzepaczką lub mikserem. Następnie cienką strużką wlewamy 150 ml oleju i ubijamy dalej.Dodajemy łyżkę octu i znów ubijamy.Majonez przekładamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce do 4 – 5 dni.

Zamiast octu możemy dodać sok z cytryny, ale wtedy do majonezu dodajemy odrobinę więcej cukru. W tej wersji smak jego jest łagodny i delikatny.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s