Grzybowa sałatka.


IMG_0083p

Składniki:

▶ 500 g grzybów najlepiej leśnych, ale można zastąpić również pieczarkami,

▶ 2 – 3 cebule,

▶ 1 – 2 ząbki czosnku (niekoniecznie),

▶ puszka zielonego groszku,

▶ 2 – 3 ogórki konserwowe,

▶ sól, pieprz

▶ 2 – 3 jajka na twardo,

▶ 80 g startego żółtego sera,

▶ tymianek ,majeranek

▶ masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzyby czyścimy, kroimy  i podsmażamy na maśle. Odkładamy na bok. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Wszystko przekładamy do miseczki. Gotujemy jajka, studzimy i kroimy w kostkę. Dodajemy do grzybów. Następnie dodajemy ogórki pokrojone w kostkę. Na końcu dodajemy groszek. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy startym, żółtym serem.

Do sałatki możemy użyć również majonezu lub majonezu wymieszanego ze śmietaną w proporcjach 1:1.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s