Domowy likier wiśniowy.


cherries-1431318_960_720

  • 225 g wiśni,
  • 225 g cukru,
  • 480 ml wódki lub koniaku

Wiśnie myjemy i oczyszczamy z pestek.Wkładamy je do litrowego słoika. Na wierzch wsypujemy cukier. Nie mieszamy ani nie wstrząsamy. Zalewamy po prostu wódką.Słoik  zakręcamy szczelnie pokrywką np. jak na poniższym zdjęciu.

dessert-1264080_960_720

Odstawiamy najlepiej na górną półkę, na 3 miesiące i nie ruszamy jej przez ten okres.Po trzech miesiącach przecedzamy przez kilka warstw gazy i rozlewamy do butelek.

Likier wiśniowy II

  • 600 g wiśni,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • skórka cytrynowa z 1/2 cytryny,
  • 480 ml koniaku,
  • 240 ml wódki,
  • 120 ml syropu cukrowego

Wiśnie myjemy. Połowę z nich oczyszczamy z pestek, połowę tylko z ogonków. Te ostatnie nakłuwamy wykałaczką (4 – 5 otworów). Wiśnie wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 3 godziny. Po tym czasie słoik wstrząsamy i dodajemy skórkę cytrynową, koniak i wódkę(owoce powinny być przykryte). Likier odstawiamy w ciepłe miejsce (+23 – 25°C). Następnie wiśnie dobrze odcedzamy i przygotowujemy syrop cukrowy (1:1 lub 1:2 do smaku). Dokładnie mieszamy i umieszczamy alkohol w jasnym miejscu. Jest gotowy po tygodniu.

Syrop cukrowy.

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • kilka kropli cytryny

Wodę gotujemy i do wrzątku wsypujemy cukier. Mieszamy cały czas aż do momentu,gdy cukier się rozpuści.Dodajemy kilka kropli cytryny, przelewamy do butelki i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s