Likier kakaowy


bottles-769802_960_720

Likier kakaowy:

▶ 0,5 l wódki,

▶ 200 ml wody,

▶ 5 płaskich łyżek kakao,

▶ 200 ml mleka kondensowanego,

▶ szczypta cukru waniliowego.

W garnuszku mieszamy kakao,cukier i wodę. Doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 5 min cały czas mieszając do momentu, aż syrop będzie jednolity. Studzimy (powinien mieć temp. pokojową). Przelewamy do butelki, dodajemy szczyptę cukru waniliowego i mieszamy. Butelkę zamykamy hermetycznie a likier przenosimy na 10 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.Wstrząsamy butelkę raz na dobę.Po tym czasie przecedzamy likier przez złożoną parę razy gazę. Dodajemy mleko.Mieszamy i zakręcamy. Wstawiamy na 3 – 4 dni do lodówki, aby likier uzyskał pełny smak.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s