Niewiarygodne fakty o jedzeniu


cook-366875_960_720

 

  1. Czekolada – doskonały produkt na podwyższone ciśnienie. Wystarczą 2 kostki lub 2 cukierki czekoladowe, aby ciśnienie wróciło do normy.
  2. Czekolada poprawia nastrój , polepsza pamięć i zwiększa własne libido.
  3. Biała i mleczna czekolada zawierają więcej tłuszczu. Najzdrowsza czekolada to ta, która zawiera 70% kakao.
  4. Jedna tabliczka czekolady w miesiącu może wydłużyć życie o rok. W większych ilościach czekolada może prowadzić do rozwoju chorób sercowo- naczyniowych.
  5.  Jak myślicie, jakie mięso było najbardziej popularne w starożytnych Chinach? A więc najbardziej popularnym mięsiwem była …. mysz
  6. Ryż zajmuje jest podstawą menu w krajach azjatyckich. Istnieje ponad 15 tys. odmian ryżu. My dzielimy go na czarny, brązowy i biały.
  7. Cukier rafinowany to jeden z najszkodliwszych produktów, który oprócz kalorii i węglowodanów nic nie zawiera.
  8. Świeże pestki kabaczka i dyni mają mniej wartości odżywczych aniżeli te, które przechowywane były przez kilka miesięcy.
  9. Tylko 5% wydobytej soli stosuje się jako przyprawę, reszta jest przeznaczona na cele przemysłowe.
  10. Zupa z mięsa kurczaka jest uważana za afrodyzjak.
  11. Podpuszczka to enzym trawienny,który znajduje się w żołądkach cieląt i wykorzystywana jest do produkcji serów.
  12. Najbardziej niezwykłe przekąski, graniczące z obrzydzeniem to: smażone termity, mrówki i pszczoły, jądra byka, czasami w glazurze czekoladowej.
  13. Ziemniaki i kukurydze prawdopodobnie po raz pierwszy zaczęto uprawiać u podnóża Andów.
  14. Kilogram ziemniaków jest 200 razy tańszy, aniżeli pozyskiwane z nich chipsy.
  15. Z pojawieniem się bohatera komiksu Popeya, wzrosło zainteresowanie szpinakiem. W kreskówce umieszczony został jako źródło witamin.
  16. Jest udowodnione naukowo, że zjedzenie jabłka z samego rana, działa lepiej aniżeli wypicie kawy.
  17. Sól i fasola pełniły kiedyś funkcję pieniądza.Natomiast w średniowiecznej Europie środkiem pieniężnym były… krowy.
  18. W średniowieczu receptury lodów były tajnym sekretem.W Europie ich smakiem mogli rozkoszować się tylko królowie.Często wysyłano szpiegów, którzy mieli poznać technologię przygotowywania pysznych deserów.
  19. W starożytnej Grecji cenne były figi. Nie wolno było ich wywozić z kraju. Ten kto próbował to zrobić był oskarżony o przemyt.
  20. Muzułmanie przez długi okres czasu byli przeciwko kawie ze względu na jej działanie pobudzające. Miała ona być zakazana tak jak i napoje alkoholowe.
  21. Każda ryba, zarówno morska jak i słodkowodna dostarczają organizmowi białka, pozbawiają „złego” cholesterolu, poprawiają pamięć oraz stan skóry.
  22. Ziemniaki, wbrew opiniom niektórych dietetyków, może pomóc naszemu organizmowi pozbyć się nadmiaru wody oraz cellulitu  (w formie gotowanej lub pieczonej)
  23. Banany, choć przybyły do Europy z Afryki, więcej niż połowa importu pochodzi z Indii.
  24. Morele,awokado i maliny należą do najbardziej odżywczych owoców i to nie tylko świeżych.
  25. W Afryce cytryna uważana za lekarstwo na wiele chorób m.in jest lekarstwem na wiele chorób. Uważa się, że wypicie soku z jednego plastra cytryny w trakcie jedzenia pomaga w trawieniu i zapobiega się przejadaniu.
  26. Śniadanie powinno być najbardziej pożywnym posiłkiem dnia.
  27. Regularne spożywanie warzyw, owoców i zbóż pomaga w oczyszczeniu krwi.
  28. Świeżo wyciśnięte soki  można przechowywać tylko 3 – 4 godziny.
  29. Naturalny ocet jabłkowy jest bardzo przydatny dla skóry. Najlepiej rozcieńczyć łyżkę octu w szklance wody i wypić godzinę przed jedzeniem.
  30. Gujawa – owoc zawierający największą ilość witaminy C.
  31. Skandynawskie kraje nie pałają miłością do gorących potraw. Spożywa się go w drugiej połowie dnia i tylko raz. Główny udział w diecie Skandynawów mają zimne przekąski i różnego rodzaju kanapki.
  32. Wszystkie produkty mające żółty kolor, to naturalne antydepresanty. Pozwalają również w odchudzaniu i przyspieszają przemianę materii. Niebieskie produkty pozwalają wyeliminować bezsenność oraz uspokoić nerwy. Można to również odnieść do fioletowych i ciemno-bordowych produktów.Zielone owoce i  warzywa pomagają obniżyć kwasotę żołądka,normalizują ciśnienie krwi, mają silne działanie antyseptyczne i wzmacniają układ odpornościowy.
  33. Imbir i cynamon mają ogromny wpływ na organizm. Aby stracić na wadze wystarczy do kawy lub herbaty dodać szczyptę cynamonu.
  34. Jabłka są prawdziwymi przyjaciółmi ludzi.Poprawiają kondycję układu nerwowego oraz wzmacniają organizm.
  35. Podobnie jak jabłka oliwki  są sprzymierzeńcem człowieka. Istnieją oliwki zielone i czarne. Skąd się biorą oliwki czarne? Po prostu są to zielone oliwki zanurzane w solance a następnie poddane procesowi oksydacji czyli natleniania .
  36. Kukurydza pomaga przetrawić alkohol i tłuste potrawy.To jeden z produktów, który po przetworzeniu zachowuje swoje właściwości.
  37. W 1991 roku marchew zostaje uznana ja owoc a w 2001 ten los spotyka pomidor.
  38. Mozzarella,sos pomidorowy i pietruszka to tradycyjne składniki włoskiej pizzy. Symbolizują one kolory flagi włoskiej.
  39. W walce z nadwagą pomagają takie owoce jak kiwi,ananas i grejpfrut.
  40. Spożycie warzyw na osobę wynosi 125 kg rocznie.
  41. Wino zostało wynalezione przez starożytnych Greków 3 tys. lat temu.
  42. Pierwszą butelkę gazowanego napoju uzyskano z fermentacji piwa w 1772 r.
  43. W Peru, do śniadania podawana jest nalewka z …żab. 8zastępuje naszą poranną kawę).
  44. Dobre, wytrawne czerwone wino w ilości 0,1 l jest nie tylko dobre dla serca, ale także potrafi zwalczać guzy nowotworowe.
  45. Mleko ma  zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także stosuje się go do produkcji kleju, farb a nawet tworzyw sztucznych.
  46. Pierwsze cukierki zostały wynalezione przez Egipcjan 3 tys.lat temu.Trochę później Rzymianie zaczęli dodawać do nich orzechy i mąkę.
  47. Większość wędzonych produktów mięsnych zawiera zmodyfikowaną soję.
  48. Truskawki i maliny zawierają nasionka, które są odpowiedzialne za testosteron w organizmie człowieka.
  49. Do ryb serwujemy wino białe, do mięs czerwone. Wyjątkiem jest tuńczyk, do którego podaje się wino czerwone.
  50. Najbardziej soczyste cytryny posiadają cienką skórkę.
  51. Nasiona słonecznika pomagają wzmocnić układ nerwowy.
  52. Chili, podobnie jak czekolada poprawia nastrój.
  53. Serek śmietankowy wymyślony został w Nowym Jorku w 1872 r.Tylko, że nazwę otrzymał „Filadelfia”.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s