Kilka przepisów na sernik


cake-1258736_960_720

Czekoladowy sernik

Składniki:

▶ 300 g ciemnej czekolady (70% kakao),

▶ 500 g tłustego twarogu,

▶ 1,5 szklanki cukru,

▶ 4 jajka,

▶ 2 łyżki kakao,

▶ 300 g czekoladowych wafli,

▶ 1 łyżka cukru,

▶ 50 g masła,

▶ 3/4 szkl.śmietany 22%,

▶ 180 g ciemnej czekolady (70%),

▶ 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Wafle rozdrabniamy w blenderze. Nie wyłączając blendera dodajemy miękkie masło i cukier. Ubijamy dopóki masa nie będzie gładka. Natłuszczamy formę (24 cm średnicy). Przekładamy do niej otrzymaną masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok 7 min.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy. Twaróg przecieramy przez sitko lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier, kakao i ubijamy. Dodajemy stopniowo jajka. Wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy. Wykładamy ciasto do formy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 180°C ok. godziny. Przez noc zostawiamy w temperaturze pokojowej, potem wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień, łamiemy czekoladę przeznaczoną na polewę,dodajemy śmietanę i cukier. Wstawiamy na mały ogień i gotujemy dopóki masa nie będzie jednolita. Lekko ostudzamy i nakładamy na sernik. Wstawiamy ponownie do lodówki.


Sernik „Nowy Jork”

Składniki:

▶ 3 jajka,

▶ 6 łyżek cukru,

▶ 2 łyżki mąki,

▶ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.

▶ 1 pełna łyżka cukru waniliowego,

▶ masło do posmarowania,

▶ likier śmietankowy,

▶ 170 g białej czekolady,

▶ 1/4 szklanki śmietany 33%,

Nadzienie:

▶ 700 g twarogu,

▶ 5 jajek,

▶ 1 żółtko,

▶ 230 g tłustej śmietany,

▶ 1 łyżka soku z cytryny,

▶ 1 cukier waniliowy

Glazura:

▶ 1 – 1 1/2 czekolady,

▶ 1 śmietana

 

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym w kąpiel wodnej (woda powinna mieć temp 70 – 80°C). Jajeczną masę doprowadzamy do temp. ok. 50 °C. Jej objętość powinna się powiększyć 2 – 3 krotnie. Następnie studzimy do temp. 20°C.Dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy do momentu  otrzymania jednolitej masy. Formę wielkości 22 cm natłuszczamy, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do zarumienienia lub do „suchego patyczka”. Studzimy Kroimy na 2 części (dolna 2/3, górna 1/3 biszkoptu). Mniejszą część kruszymy, będzie potrzebna do posypki. Większą część wkładamy z powrotem do formy i skrapiamy likierem.

Przygotowujemy nadzienie.Wszystkie składniki ubijamy na średnich obrotach. Masę serową przekładamy na biszkopt. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pod ciastem umieszczamy blachę z gorącą wodą, ale nie więcej niż 1 cm. Pieczemy od 1 – 2 godzin, uzupełniając wyparowaną wodę tzn do momentu, gdy masa serowa nie jest zwarta. Wyłączamy piekarnik i dajemy sernikowi ostygnąć do temp.pokojowej. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie  przygotowujemy glazurę. Na bardzo słabym ogniu rozpuszczamy czekoladę  ze śmietaną. Cały czas mieszamy, aż do otrzymania gładkiej masy. Pokrywamy sernik glazurą, posypujemy pokruszonym biszkoptem (możemy zastąpić płatkami migdałowymi) i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Sernik – Amerykański deser

Składniki:

▶ 350 g chudszego twarogu,

▶ 400 g śmietany 30%,

▶ 150 g masła,

▶ 350 g kruchych ciasteczek lub biszkoptów,

▶ 300 g cukru,

▶ 3 jajka,

▶ 1 łyżka esencji waniliowej

Przygotowanie:

Stapiamy masło. Ciasteczka kruszymy bardzo drobno, dodajemy masło, 4 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę do lekko natłuszczonej formy i rozprowadzamy równomiernie. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Do miski wbijamy jajka i 200 g cukru i mieszamy(nie ubijamy!). Dodajemy mąkę i esencję i znów mieszamy na jednolitą masę.Wylewamy do formy na masę z pokruszonych ciastek. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy 5 min, następnie zniżamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze ok.godziny. Sernik jest gotowy, kiedy krawędzie są „mocne”, a środek ciasta chwiejny, ale nie rzadki. Następnie mieszamy cukier ze śmietaną, wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze ok.5 min. Piekarnik wyłączamy, a sernik zostawiamy w nim do całkowitego ostudzenia. Po ostygnięciu wkładamy na min. 6 godzin do lodówki.

Twaróg do tego sernika powinien być suchy. Jeżeli nie jest należy na min. 8 godzin przełożyć na sitko lub na gazę.


Cytrynowy sernik z miodem

Składniki:

▶ 500 g twarogu,

▶ 200 g herbatników lub innych kruchych ciasteczek,

▶ 1,5 łyżeczki cytrynowego likieru,

▶ 150 g + 1 łyżka cukru,

▶ 250 g mascarpone,

▶ 3 jajka,

▶ 2 łyżki miodu,

▶ skórka i sok z 1 cytryny,

▶ 50 g masła

Przygotowanie:

Herbatniki mielimy lub kruszymy,mieszamy  z roztopionym masłem i likierem. Wykładamy do okrągłej formy i wkładamy do lodówki na 30 min. Ubijamy twaróg z mascarpone, cukrem, miodem, skórką i sokiem z cytryny. Następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo jajka. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Przelewamy masę serową do formy i pieczemy godzinę.Wyłączamy piekarnik a sernik pozostawiamy w nim jeszcze 2 godziny,wyjmujemy i czekamy,aż całkowicie ostygnie.


Sernik Brownie

Składniki:

▶ 150 g cukru + 0,3 szklanki cukru

▶ 150 g mąki,

▶ 150g ciemnej czekolady,

▶ 125 g masła,

▶ 250 g serka śmietankowego,

▶ 2 jajka,

▶ pół szklanki śmietany.

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki dodajemy masło i rozpuszczamy cały czas mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa.Ostudzić. Jajko ubijamy z cukrem ,dodajemy czekoladę oraz mąkę. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 10 min. Ser ubijamy z jajkiem, cukrem i śmietaną. Otrzymaną masę wykładamy na podpieczone ciasto i wkładamy jeszcze na 15 min do piekarnika. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Następnie przekładamy do lodówki na ok. 3 godziny.


Sernik z malinami.

Składniki:

▶ galaretka malinowa

▶ maliny do ozdoby

Biszkopt:

▶ 3 jajka,

▶ 2/3 szklanki mąki,

▶ 2/3 szklanki cukru pudru,

▶ 3 łyżki kakao,

▶ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

▶ 2 łyżki masła

Galaretka malinowa:

▶ 500 g malin,(mogą być mrożone)

▶ 2 łyżki cukru pudru,

▶ 150 ml soku malinowego,

▶ 8 g żelatyny

Masa serowa:

▶ 500 g serka śmietankowego,

▶ 200 g mascarpone,

▶ 200 g naturalnego jogurtu,

▶ 4 łyżki żelatyny,

▶ 100 ml śmietany

Przygotowanie:

Mus malinowy przygotowujemy dzień wcześniej. Maliny rozdrabniamy i mieszamy z cukrem pudrem (najlepiej w kombajnie kuchennym). Możemy przetrzeć przez sito, jeżeli nie chcemy mieć pestek. Do 150 ml soku dodajemy żelatynę i zostawiamy, aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy, ale tak by nie wykipiały.Mieszamy z malinami. Dno formy (16 – 18 cm) wykładamy folią, tak, by jej końce wystawały poza formę i wlewamy maliny. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na drugi dzień przygotowujemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem ok.5 min, następnie dodajemy stopniowo resztę składników i dokładnie mieszamy.Biszkopt pieczemy w natłuszczonej formie (18 – 20 cm średnicy)w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 15 min. Zostawiamy w formie do ostygnięcia.

Dno formy wykładamy papierem. Wkładamy upieczony krążek. Żelatynę zalewamy paroma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.Śmietanę podgrzewamy, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy. Ser ubijamy z mascarpone i cukrem a na końcu dodajemy jogurt. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę z żelatyną. Mieszamy i tak przygotowaną masę dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).

Wyjmujemy malinowy mus z formy. Na krążek ciasta nakładamy mniejszą część sera, na tym rozsmarowujemy mus malinowy i nakładamy większą część masy serowej. Możemy ozdobić owocami. Wkładamy na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy leciutko posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

2 myśli nt. „Kilka przepisów na sernik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s