Wszystko na temat szpinaku


top-view-1248955_960_720

Szpinak jest rośliną jednoroczną z rodziny szarłowatych. Dorasta do ok. 40 cm. W czerwcu pojawiają się maleńkie,zielonkawe kwiatki a jego owoce przypominają owalne orzeszki.

Szpinak można zbierać kilka razy w ciągu roku. Wysiewany jest we wrześniu, wtedy zbiera się go wczesną wiosną. Wysiewany jest również w marcu i kwietniu a następnie w lipcu i sierpniu. Jest rośliną wiatropylną.

Ojczyzną szpinaku jest prawdopodobnie starożytna Persja. Do Europy szpinak trafił wraz z powrotem rycerzy z wypraw krzyżowych.

Dziko rosnący szpinak znajduje się na Kaukazie,w Turkmenistanie i Afganistanie. Ponadto jest bardzo ceniony w krajach arabskich, gdzie przy braku świeżego szpinaku,dania posypuje się suszonymi liśćmi.

Do otrzymania zbiorów w przyszłym roku, nasiona sadzi się w połowie sierpnia. Kiełkowanie nie trwa długo – ok. 5 dni. Szpinak może wytrzymać mróz do ok. – 6°C, a kiedy śnieg topnieje, rośnie bardzo szybko i już po 10 – 15 dniach można go zbierać. Jak już wspomniałam, szpinak można zasiać jesienią i jeszcze w tym samy roku zebrać. Panuje ogólne przekonanie, że szpinak z jesiennych zbiorów jest o wiele smaczniejszy niż z wiosennych.

Przy zakupie szpinaku należy pamiętać, że kupujemy najlepiej świeży. Wybieramy liście bez ciemnych plam. Jeżeli liście nie są jasnozielone a po naciśnięciu nie są zbyt chrupiące (tzn.  miękkie w dotyku) lepiej ich nie kupować.

Jedną z najważniejszych rzeczy jest gotowanie szpinaku. Gotujemy go szybko, gdyż nie traci wówczas swoich właściwości odżywczych. Podobnie rzecz ma się z przechowaniem.

Szpinak jest produktem niskokalorycznym, ponieważ w 100 g szpinaku znajduje się  tylko 22 kcal.Zawiera również białka (2,9 g), tłuszcz (0,3 g), węglowodany (2 g),woda (91 g). Zawiera on również mnóstwo witamin t.j  witamina A, B1,B2,B6,C,PP, E,D i K. Szpinak jest szczególnie przydatny w tych miejscach, gdzie występuje niedobór jodu.

Szpinak jest ceniony za dużą zawartość białka, tylko niedojrzały groch i fasola mogą z nim konkurować. Regularne spożywanie szpinaku hamuje rozwój nowotworów złośliwych a ostatnie badania wykazały, że jest bardzo przydatny w leczeniu choroby popromiennej.

Zawiera również żelazo, ale nie tyle,ile na początku sądzono. Ponadto jest źródłem błonnika i działa w naszych jelitach „jak miotła”, a co za tym idzie przyczynia się do spadku wagi. Eliminuje on zaparcia i normalizuje perystaltykę.

Wg. obserwacji naukowców, szpinak spowalnia pojawienie się problemów w układzie nerwowym związanym z wiekiem oraz zapobiega powstawaniu zaburzeń funkcji poznawczych.

Szpinak ma zastosowanie w chorobach układu nerwowego, wyczerpaniu,niedokrwistości, cukrzycy, zapaleniu błon śluzowych żołądka. Posiada lekkie działanie przeczyszczające, moczopędne i przeciwzapalne.Zmniejsza poziom cukru we krwi. Wzmacnia serce i daje zdrowy, głęboki sen.Dba on również o naszą urodę. Ludzie jedzący szpinak mają zdrowe zęby, paznokcie i gęste włosy. Zapobiega powstawaniu cellulitu.

Przepis ze szpinakiem.

pasta-1081128_960_720

Składniki:

▶ 150 g świeżego lub mrożonego szpinaku,

▶ 250 g pieczarek,

▶ 300 g spaghetti lub innego ulubionego makaronu,

▶ 250 g mielonego mięsa (wieprzowina lub kurczak),

▶ sól, pieprz,

▶ 2 – 3 jajka,

▶ 40 g startego parmezanu,

▶ 1 ogórek,

▶ olej lub masło

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy i mielimy lub bardzo drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Podsmażamy na maśle lub oleju. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu.Do mięsa i grzybów dodajemy szpinak i smażymy parę minut.Ogórek ścieramy na tarce lub kroimy w bardzo cieniutkie paseczki i mieszamy z makaronem. Wykładamy na talerz, na wierzch dajemy farsz i posypujemy tartym serem.

Źródło: Wikipedia

Wycinki z gazet

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s