Pizza z kiszoną kapustą/Sauerkrautpizza


20160623_215736

Składniki na ciasto:

▶ 250 g mąki,

▶ 1/2 łyżeczki soli,

▶ 1/2 torebeczki suchych drożdży,

▶ 3 łyżki oleju

Dodatki:

▶ 4 łyżki koncentratu pomidorowego,

▶ 2 łyżki oleju,

▶ 1/2 cebuli,

▶ 2 ząbki czosnku,

▶ sól, pieprz,

▶ 400 g kiszonej kapusty,

▶ 300g gotowanej szynki,

▶ 200 g pomidorów,

▶ 150 g żółtego sera (twardego),

▶ 125 g Creme – fraiche

▶ 100 g oliwek

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, solimy. Na środku robimy dołek,wlewamy letnią wodę i dodajemy drożdże. Przysypujemy odrobiną mąki, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do  momentu, aż drożdże podrosną.Następnie dodajemy 1/8 l wody i olej. Zagniatamy na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec rozgrzewamy do 225°C. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do płaskiej formy podnosząc brzegi odrobinę wyżej.Z koncentratu pomidorowego i oleju przygotowujemy pastę.Cebulę obieramy, kroimy i mieszamy razem z pastą . Czosnek obieramy, dodajemy do pasty i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę rozsmarowujemy na cieście. Kiszoną kapustę wyciskam i drobno kroimy. Szynkę kroimy w kostkę,małe pomidorki kroimy na pół, większe na ćwiartki. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim ciasto. Pieczemy ok. 25 min. do momentu kiedy ser się roztopi. Polewamy Creme fraiche . Dekorujemy oliwkami. Można posypać posiekaną natką pietruszki.


Für Teig:

▶ 250 g Mehl,

▶ 1/2 Teelöfel Salz,

▶ 1/2 Beutel Trockenhefe,

▶ 3 EL Öl

Für den Belag:

▶ 4 EL Tomatenmark,

▶ 2 EL  Öl,

▶ 2 Knoblauchzehne,

▶ Salz, Pfeffer,

▶ 400 g Sauerkraut roh,

▶ 300 g gekochter Schinken,

▶ 200 g Kirschtomaten,

▶ 150 g Hartkäse

▶ 125 g Creme-fraiche

▶ 100 g grüne Oliven

Zuberaitung:

Das Mehl in eine Schüssel geben. Salzen. In den Mitte eine Mulde drücken. E EL lauwarmes Wasser und die Trockenehefe dazugeben. Etwas Mehl über die Mulde stäuben und den Vorteig an einem warmen Platz zugedeckt gehen lassen,bis das Mehl Risse zeigt.1/8 l Wasser und das Öl dazugeben und aus den Zutaten einen geschmeidigen Teig kneten. An einem warmen Platz so lange gehen lassen,bis das Teigvolumen sich verdopelt hat. Den Backofen auf 225°C vorhitzen. Den Hefteig ausrollen und in eine runde flache Backform geben, die Rände etwas hochziehen. Aus dem Tomatenmark und dem Öl eine weiche Paste rühren. Die Zwiebel schälen, rapseln und untermischen. Die Knoblauchzehen durch die Presse hineingeben, unterrühren. Salzen,pfeffern. Die würzige Paste auf dem Teig verstreichen. Das Sauerkraut ausdrücken und kleinschneiden. Den Schinken würfeln, die Tomaten halbieren. Die Zutaten auf der Pizza verteilen. Den Käse reiben und darüben streuen. Die Pizza im Backofen etwa 25 Minuten backen, bis der Käse geschmolzen ist und goldgelbe Färbung zeigt. Die Creme fraiche auf der heißen Pizza verteilen. Die Oliven über die Pizza streuen.

 

Advertisements

5 myśli nt. „Pizza z kiszoną kapustą/Sauerkrautpizza

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s