Kotlety z bakłażanów


meatballs-338292_960_720

Składniki:

▶ 1,5 kg bakłażanów ,

▶ 150 g żółtego sera,

▶ 150 g bułki tartej,

▶ czerstwa bułka,

▶ sól,pieprz,

▶ 2 pęczki pietruszki,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 1 jajko,

▶ odrobina mleka,

▶ 200 g mozzarelli lub bryndzy,

▶ olej do smażenia

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i odrobinę podsmażamy na oleju.Dodajemy pół szklanki wody, nakrywamy pokrywką i dusimy ok.15 -20 min. do miękkości. W połowie duszenia dodajemy drobno pokrojony pęczek pietruszki. Gotową masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.Następnie dodajemy jajko, cienko pokrojony ser,sól,bułkę namoczoną w mleku, tartą bułkę, drobno posiekaną pietruszkę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz pieprz do smaku.Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać jeszcze trochę bułki tartej.Formujemy płaski placek a na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Urywamy po kawałku i formujemy kotlety, obtaczamy w mące lub bułce i obsmażamy lekko z obu stron. Następnie wykładamy do żaroodpornego naczynia lub po prostu na blachę i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na ok 15 min. (tak aby ładnie się zarumieniły). Można również obsmażyć na patelni na złotobrązowy kolor. Z podanej porcji powinno wyjść ok. 16 kotletów.

Zapisz

Zapisz

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s