Ku Ding Cha – niezwykła herbata z Chin


kuding2

Ku Ding Cha – to herbata rosnąca w Chinach już od 2000 lat. Na jej temat istnieje wiele legend, które powiązane są z historycznymi postaciami.

Ku Ding Cha nazywa się zieloną herbatą choć nią nie jest.Dlaczego? Dlatego,że nie zbiera się jej z herbacianych krzaków,tylko z drzew o grubych gałęziach i gładkich, grubych liściach. Drzewo to pierwotnie nosiło nazwę Dong Qing. Dong oznaczał zimno, a Qing zielone czyli drzewo wiecznie zielone.

Ten unikalny napój nie tylko gasi pragnienie, ale jest także napojem wzmacniającym.Ponadto posiada niesamowite właściwości. Zawiera witaminy: A,C,D,E,B1,B2 oraz dużo minerałów, w tym potasu,siarki,magnezu innych i to 10-krotnie więcej niż w zielonej herbacie.

Picie tej herbaty zaleca się w częstych przeziębieniach,przewlekłych chorobach, nadwadze, poprawia pamięć, zapobiega tworzeniu się skrzepów we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga w zapaleniu dziąseł,zapobiega tworzeniu się guzów nowotworowych.

UWAGA!!! Herbaty tej nie powinny pić osoby z przewlekłym zapalaniem żołądka i jelit.

Herbata jest bardzo gorzka. Tak więc do zaparzania bierze się całkiem małe ilości. Zaparza się wodą o temperaturze 80°C. Po zaparzeniu otrzymuje si<ą napój o cierpkim i jednocześnie gorzkawym smaku.Pierwszy napar należy odlać i zaparzyć ponownie. Pić należy z malutkich filiżanek.

Źródło: http://www.itmonline.org/arts/kudingcha.htm

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s