Polepszyć smak kurczaka


chicken-875268_960_720

  1. Marynata 1 – Ciekawą marynatę do kurczaka uzyskamy poprzez zaparzenie 2 litrów posłodzonej herbaty.Dodajemy do niej pół filiżanki soli średnioziarnistej, 10 gałązek tymianku, 7 – 8 ząbków czosnku ( przeciętych na pół) oraz połowa pokrojonej cytryny. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Kiedy ostygnie, wkładamy kurczaka, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 1 – 2 doby w lodówce.
  2. Marynata 2 – Do większego garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy filiżankę soli i 1/4 filiżanki miodu. Następnie dodajemy 12 liści laurowych, główkę rozkrojonego, ale nie oczyszczonego czosnku, 2 łyżki czarnego pieprzu, 3 gałązki rozmarynu, po pęczku tymianku i natki pietruszki oraz drobno pokrojona skórka i sok z 2 cytryn. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem jeszcze dolewamy 3 litry chłodnej wody,wkładamy do lodówki na 6 – 8 godzin.
  3. Jednym z zaleceń dotyczących przygotowania kurczaka jest przede wszystkim umiejętne stosowanie przypraw.Nawet najlepszemu kucharzowi zdarzy się przesadzić z ich ilością.Dlatego na początek można zastosować tradycyjne przyprawy tzn. sól,pieprz, cebula.Kurczaka solimy, pieprzymy i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin a najlepiej na noc. Aby uzyskać u kurczaka piękną, złocistą skórkę należy posmarować go tuż przed pieczeniem masłem lub śmietaną.
  4. Aby kurczak po upieczeniu był soczysty, pomiędzy skórę a mięso położyć niewielkie kawałki masła, lub po prostu obłożyć plastrami tłustego bekonu.
  5. Aby polepszyć smak gotowanego kurczaka należy umieścić go w zimnej wodzie i doprowadzić do wrzenia. Następnie usunąć powstałą pianę.Wówczas można dopiero posolić, włożyć pietruszkę,seler, marchew i cebulę. Gotujemy do miękkości. Kurczaka gotujemy pół godziny, kurę ok. 1 godziny.
  6. Smak kurczaka poprawiają oczywiście sosy. Najlepiej smakują do niego sos śmietankowo-grzybowy i cebulowy. Pierwszy sos: Pieczarki kroimy i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem na oleju. Kiedy są na wpół miękkie dodajemy szklankę białego,wytrawnego wina, gotujemy dalej i czekamy, aż wino wyparuje. Następnie dodajemy kremówkę i cały czas mieszając czekamy, aż zgęstnieje.Drugi sos: Marchew obsmażamy na maśle z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Wlewamy szklankę czerwonego, wytrawnego wina, mieszamy i czekamy, aż wyparuje. Następnie sos rozcieńczamy wodą i dalej gotujemy. W międzyczasie podsmażamy cebulę. Sos łączymy z cebulą i podajemy z kurczakiem.
  7. Jeżeli robimy mięso kurczaka w formie farszu, najlepiej wówczas zmieszać go z beszamelem. W tej postaci smakuje najlepiej jako farsz do naleśników. Mięso mielone z kurczaka możemy pomieszać ze szczypiorkiem, startym imbirem lub sosem sojowym. Pasuje wówczas jako farsz do pierogów.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s